Nove šetnice u Ninu i Zadru napravljene su dekorativnim betonom CEMEX-a, pohvalili su se iz te firme građevinskih materijala. i pridonijet će novom urbanom izgledu povijesnog nasljeđa. 

CEMEX Hrvatska sudjeluje u nizu infrastrukturnih projekata širom Hrvatske, od čega je većina na zadarskom području. Riječ je o uređenju javnih površina koje će podići kvalitetu života u zajednicama, obnoviti postojeću gradsku infrastrukturu, ali i ojačati kvalitetu turističke ponude.

Tako je u Ninu protekle mjesece tvrtka sudjelovala na dva projekta - uređenje okoliša kod Donjeg i Gornjeg mosta te uređenje šetnice od Donjeg mosta do Gospina mula. Za ove je projekte CEMEX isporučio svoje betone specijalne namjene: dekorativni beton CEMEX Coolir Advanced sa žutim pigmentom i CEMEX Coolir Custom sa žutim pigmentom i bijelim cementom.

"Nin obnovom svojih povijesnih mostova i uređenjem šetnica ne samo da je sanirao posljedice velike poplave iz rujna 2017., već i dobio novu vizuru te novi sadržaj koji povećava kvalitetu života u našem gradu, obnovio postojeću gradsku infrastrukturu, ali i ojačao kvalitetu turističke ponude. Reakcije su odlične od strane mojih sugrađana, ali i brojnih posjetitelja i turista, koji su vrlo zadovoljni novouređenim prostorima za odmor i rekreaciju koji su im na raspolaganju", rekao je Emil Ćurko, ninski gradonačelnik.

Proteklih godina CEMEX je sudjelovao na još dva ninska projekta; uređenje sjevernog dijela obale kralja Petra Krešimira IV neposredno uz sjeverne gradske bedeme iz 16. stoljeća te Gospinog mula. Dekorativni beton pokazao se iznimno zahvalnim materijalom za intervencije u zaštićenim povijesnim cjelinama, oko kojeg su se usuglasili i gradska uprava i konzervatorska struka, pa su se i ostali ninski projekti nastavili realizirati na sličan način.

"U Ninu je bilo potrebno urediti površine uz spomenike kulture koje su imale zadaću biti funkcionalne, estetski prihvatljive, kvalitetne te nenametljive u odnosu na ambijentalni sklop unutar kojeg se nalaze. Kada pogledate završne projekte vidjet ćete da smo u realizaciji toga uspjeli," navode iz gradske uprave Grada Nina.

U Zadru će na jesen biti završeni radovi na Muraju gdje se EU finanira projekt uređenja  šetnice Bedema zadarskih pobuna. Tvrtka ovdje izvodi radove na ugradnji i obradi dekorativnog betona CEMEX Coolir Advanced na šetnici u samom gradskom središtu.

Dekorativni beton postavljen je na više od polovice nove šetnice.