Kako javljaju njemački mediji, deset njemačkih maturanata zarazilo se koronom u Hrvatskoj, na otoku Pagu. Talijanski Correre della sera, pak, javlja kako su se i dvije talijanske maturantice zarazile na Pagu. Ne precizira se radi li se o dijelu koji je u Zadarskoj županiji ili, vjerojatnije, o području Novalje, koje pripada Ličko-senjskoj. Ni jedan ni drugi županijski stožer nisu prošlih dana javljali o većem broju oboljelih.

Njemački mediji pišu kako su tamošnje zdravstvene vlasti otkrile novo žarište koronavirusa. Otkriveno je u distriktu Göppingen, sjeverno od Stuttgarta, a radi se o maturantima koji su se, kako njemački mediji javljaju, zarazili dok su bili na odmoru u Hrvatskoj. Većina njih ima simptome. Kako javlja T-online.de, koronavirus je potvrđen kod desetero maturanata i to nakon povratka iz Hrvatske.

Prema glasnogovornici distrikta Göppingen, najprije je otkriveno devet slučajeva, a naknadno i deseti. Većina maturanata ima simptome slične gripi, respiratorne probleme poput kratkog daha, ali i poremećaj osjetila okusa.
"Svi su u samoizolaciji", rekla je glasnogovornica.

Osim toga, T-online.de javlja i kako su maturanti prve simptome primijetili po povratku s odmora. Na odmoru je bilo njih 15, a 50 osoba koje su im kontakti su u karanteni od dva tjedna.

Maturanti su bili na otoku Pagu, a putovanje im je organizirala turistička agencija specijalizirana za party putovanja.

Talijanski Corriere della sera piše kako su zaražene dvije 18-godišnjakinje koje su se vratile iz Hrvatske. Bile su, pišu, također na Pagu gdje su ljetovale u organizaciji jedne turističke agencije iz Brescije. Bile su planirane klupske večeri, festivali i više događaja u sklopu ljetovanja, a s ostalim Talijanima odsjeli su u apartmanima. Vratili su se, piše Corriere, 1. kolovoza i dvije 18-godišnjakinje se nisu osjećale dobro te su imale povišenu temperaturu. Test je pokazao kako je riječ o koronavirusu. Svi koji su putovali u organiziranoj skupini su sada u izolaciji, a talijanski epidemiolozi pokušavaju pohvatati sve kontakte.

No T-online.de dodaje kako ima još zaraženih, koji su se vratili iz drugih zemalja i saveznih država Njemačke.

Šef zavoda za javno zdravstvo distrikta Göppingen, Heinz Pöhler, naglasio je kako se koronavirus trenutno sve češće detektira kod osoba koje se vraćaju s Balkana.
"Ovaj slučaj jasno pokazuje rizik putovanja i partijanja tijekom pandemije te to kako se brzo virus može proširiti unutar grupe", prenosi Welt.