U Novalji na otoku Pagu dvoje je novozaraženih koronavirusom - medicinska sestra i kućni kontakt ranije oboljelog djelatnika ambulante, a evidenciji Ličko-senjske županije trenutno je ukupno šest aktivnih slučajeva među kojima nema ni stranaca niti partijanera sa Zrća, rekao je danas za Hinu epidemiolog Dinko Puntarić i ustvrdio da "postoje strani turisti koji šire glas iz svojih domovina da su se zarazili na Pagu, ali da o tome nema jasnih spoznaja".

- Mi nemamo u Novalji niti jednu prijavu turista, osobu pozitivnu na covid-19, osim u ambulanti hitne medicine. U dogovoru s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, epidemiolozi Ličko-senjske županije pokušavaju utvrditi koliko je partijanje na Zrću, u Novalji, mogući izvor prijenosa covida-19, ali nema dokaza da je tome tako. Stalno se vrtimo u krug na tu temu - mladi partijaju, ne paze, a kad nakon ljetovanja shvate da se nešto dešava, s naknadnom pameću stigmatiziraju Zrće, ne i svoje ponašanje, a da ni sami ne znaju kada i gdje su se zarazili, rekao je Puntarić.

Kad je riječ o zaraženima koronavirusom u Novalji, svi su vezani za ambulantu - vozač i dva liječnika, a danas je i dvoje novooboljelih - medicinska sestra i kućni kontakt ranije oboljelog djelatnika ambulante.

Osim petero oboljelih vezanih uz zarazu u ambulanti, u evidenciji Ličko-senjske županije je i žena iz Donjeg Lapca, koja se zarazila u Srbiji, a na Pagu je i dvoje zaraženih koji nemaju prebivalište u toj županiji, pa nisu u njihovoj evidenciji, ali jesu pod nadzorom.