ZADAR - Službeno, radovi na Muraju trebali bi se završiti 15. rujna, a neslužbeno će biti odobren produžetak za 30-ak dana., kojeg se izvođači spremaju zatražiti od investitora.

Opravdano je to probijenje roka zbog dodatnih radova koji su bili izvan zacrtane dinamike nakon neočekivanih arheoloških otkrića na dijelu kod povijesnog kaštela.

Zbog arheologije još su u tijeku zemljani radovovi na proširenom dijelu gradilišta od stare Tehničke škole do Muzeja antičkog stakla. No, tamo nema neočekivanih nalaza lica srednjovjekovnih bedema, pa neće biti kašnjenja radova.

Gradilište obuhvaća potez od 12 tisuća metara četvornih u dužini od 850 metara, podsjeća pomoćnik pročelnika gradskog Odjela za EU fondove Grada Zadra, Ante Ćurković, navodeći kako je postavljen dekorativni beton, kao i ukrasni kamen koji se još ugrađuje na nekim mjestima. Dodajmo tome kako su sva stubišta koja vode prema Muraju također dobila novi kamen.

- Najveći radovi nam još predstoje na hortikulturi i u gradnji urbane opreme, ističe Ćurković.

Sve to će organizirati Minigradnja iz Vodica kao nositelj radova na tom EU projektu kojem je invetitor Grad Zadar. Prema projektnoj dokumentaciji arhitekta Bogdana Marova, Muraj će uz novu šetnicu, dobiti novi, osvježen i popunjen zeleni pojas. Uz stoljetni drvored crnika, posadit će se 20-tak novih stabala. Bit će tu cvijeća, grmolikog biljka i sve to će, što je najvažnije, dobiti navodnjavanje kojeg do sada nije bilo na zapuštenom Muraju.

Za novo zelenilo trebat će se sačekati prirodno povoljne uvjete za sadnju, zbog čega završetak i otvaranje Muraja za mjesec dana također ne može biti održivo.