U poplavi dobrih turističkih rezultata u Zadarskoj županiji čitatelji javljaju o trendu ilegalnog (besplatnog) kampiranja na površinama koje za to nisu predviđene. Kamperi koji ljetuju "na divlje" izbjegavajku plaćanje pristojbi, ali još važnije - zagađuju okoliš jer nemaju gdje iskrcati fekalije nego na javne površine.

- Nažalost sam primoran prijaviti dogođaj koji me naprosto šokirao prilikom jutarnje šetnje sa psom na Puntamici. Kako i svi znamo na samoj punti na Puntamici gdje se nalazi svjetionik se u večernjim satima skuplja svakog dana sve veći broj turista u šatorima i kamperima ne bili malo uštedili na spavanju. Nuždu vrše po okolnim grmovima i zaklonjenim pregradama, ali situacija koja me najviše ogorčila je bila kad je jedan kamper u jutarnjim satima odlazio, a prije tog je otvorio ventil za pražnjenje otpadnih voda i nonšalantno se provozao po cijelom parkingu sve do izlaza dok fino nije sve ispraznio. Potom se zaustavio, zatvorio ventil i uputio se u na sljedeće besplatno odredište koje bi mogao zagaditi.

Sad me zanima kako to da nitko od nadležnih ne reagira na ilegalno kampiranje jer se u noć zna skupiti i preko 15-ak vozila u kojima ljudi spavaju ili kampiraju a kamp se nalazi 500 metara prije? Isto tako, kako je ljudima koji se dolaze popodne kupati i igrati s malom djecom, a i ne slute da je ujutro tu netko ispraznio svoje fekalije? Ili gradu ipak takvi turisti najviše odgovaraju, ostave svoja da se tako izrazim govna i jednostavno odu?, pita se čitatelj.

Takvi turisti ne samo da dolaze, već i ostavljaju recenzije o kampiranju na Puntamici.

Ovakvih slučajeva je stotine diljem Zadarske županije, a o jednom javlja korisnik Facebooka s Paga:

- Besplatno ljetovanje po paški.... tzv. "Drek kanalizacijska staza" iznad Velog boka.. Dođeš, parkiraš, ljetuješ, nuždu obaviš u more... Sve za nula kuna, piše on, prilažući fotografija dvaju kampera na ovoj lokaciji.