ZADAR - Zadarski iznajmljivači pamtit će ljeto 2020 kao najturbulentniju turističku sezonu s puno stresa i neizvjesnosti. 

I taman kada je krenulo posljednja dva tjedna, povećao se broj zaraženih koronavirusom (kojeg pomno prate konkurentske zemlje EU), a zbog čega neki imaju realan strah da "ljetu je mome kraj". Tako je i ministar Vili Beroš u razgovoru za RTL izjavio da "su svjesno prihvatili rizik" omogućavanja turizma i života, ali su još uvijek "mišljenja da je on kontrolabilan". Nadovezao se izjavom "da turistička sezona sada završava, i moramo se okrenuti jeseni":

- Da nas je pustilo još 20-ak dana, mogli bi reći kako smo prebrodili ovu tešku sezonu punu stresa. Gužva je i dalje na ulicama, ali već se otkazuju rezervacije i promet je u ova dva dana pao za 30 posto, rekao nam je Predrag Majica koji je već godinama u tom poslu.

Gužva u povijesnom središtu Zadra, gdje se nalazi veliki broj apratmana i ostalih turističko-ugostiteljskih kapaciteta, ne znači da je sezona spašena. 

Veliki su troškovi za goste koji opstaju jednu noć, dva dana. Zbog takvih neki ne žele ni otvarati apartmane, neki nisu imali niti jednog gosta, drugi su znatno ili donekle spustili cijene. Teško je podvući crtu pod korona sezonu. Neki su se prilagodili da bi zadržali goste, pa im je primjerice ponuđena polupansionska usluga - u cijenu smještaja uključena večera.

U svakom slučaju rezervacije nisu nikakvo mjerilo, ističe Majica. One koje su bili prije ovog vala korone, mogu se slobodno zaboraviti, kamoli govoriti o tome kakva će biti postsezona. Rujan i bablje ljeto iz perspektive današnje političko-epidemiološke situacije su turistička fatamorgana.

Za razliku od tzv. gradskog turizma, sezona se razbuktala u manjim mjestima, na otocima, kao što se dalo primjetiti i dan nakon Velike Gospe.. 

Iznajmljivači kuća su, u odnosu na vlasnike apartmana koji su nositelji gradskog turizma, ovisnog o avio - gostima, puno zadovoljniji s polovičnim prometom u odnosu na lanjsku rekordnu sezou.