Svoje projekte izgradnje odnosa sa zajednicom kroz društveno odgovorno poslovanje OTP banka je ujedinila pod brendom „Zeleno svjetlo za..." te unutar njega razvija projekte i inicijative usmjerene na podupiranje sporta, obrazovanja, znanosti, kulture, zdravlja i poduzetništva. Najistaknutiji je godišnji javni natječaj za dodjelu donacija, koji je OTP banka pokrenula 2012. godine želeći udrugama, klubovima i ustanovama sa sjedištem u Hrvatskoj dati priliku za realizaciju kvalitetnih projekata važnih za razvoj zajednice u kojoj se odvijaju.

Na javni natječaj se mogu prijaviti projekti u četiri kategorije: mladi, obrazovanje i znanost, očuvanje kulturne, povijesne i tradicijske baštine te očuvanje okoliša, humanitarni projekti i sport. Svake godine na natječaj pristiže više od tisuću prijava, a natječajno povjerenstvo odabire projekte koji se ističu svojom kvalitetom, potencijalom razvoja i inovativnim pristupom rješavanju raznih društvenih problema te jasnim doprinosom društvu, a posebno zajednici koja je projektom obuhvaćena.

Kriteriji prema kojima je povjerenstvo procjenjuje projekte su utjecaj projekta na društvo i zajednicu, baštinu, razvoj ili mlade, dugoročna održivost i doseg utjecaja projekta, izvodljivost ciljeva i dugoročna korist za sudionike te mogućnost uključenja volontera OTP banke u projekt, ali i sekundarni utjecaji poput podizanja svijesti, informiranje ili edukacije o problematici.

U proteklih osam godina banka je putem svog donacijskog natječaja dodijelila ukupno tri milijuna i dvjesto tisuća kuna te pomogla realizaciju više od 350 projekata kvalitetnih i važnih za razvoj zajednice i društva u cjelini.

Prijave za ovogodišnji natječaj za dodjelu donacije OTP banke traju do 25. rujna tako da svi dobri projekti još uvijek imaju vremena za prijavu.