U Turističko vijeće vijeće TZ Grada Zadra ove je godine prvi put, uz predstavnike putničkih agencija, hotelijera, trgovine, prometnih djelatnosti, ugostitelja i kulture, ušao i predstavnik iznajmljivača. Privatni iznajmljivači čine preko 60 posto kapaciteta zadarskog turizma, a kao osoba koja će ih predstavljati odabran je Klaudio Grdović, već šest godina predsjednik Strukovne skupine obiteljskog smještaja koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Naša udruga do sada je bila vrlo aktivna u suradnji s Ministarstvom turizma, pa smo se tako ove godine izborili da svi oni koji nisu imali turiste ne plate boravišnu pristojbu, porez, članarinu... Naravno, veseli nas da je nakon mnogih razgovora konačno priznat naš značaj i na lokalnoj razini te se radujemo suradnji na svim pitanjima koja su značajna za razvoj turizma, kaže Grdović.

U suradnji s turističkim zajednicama Grada i Županije do sada su napravljeni kvalitetni pomaci, prije svega kroz program Zadar Welcome, koji jamči određenu kvalitetu ponuđenog smještaja. Pritom je, ističe Grdović, puno važnije iskustvo korisnika, nego formalni uvjeti, koji često određuju broj zvjezdica nekog smještaja.

- Najvažnije bi bilo da struka posluša savjete iznajmljivača, te da za zvjezdice ne bude presudno je li kupatilo površine 3x3 metra, nego da se gleda kompletna usluga, komfor i zadovoljstvo gosta. Ako netko na Booking.comu ima ocjenu 9,8 ili 9,9, to znači da se radi o smještaju koji zaslužuje veći broj zvjezdica. U današnje vrijeme recenzije su svugdje, gost će ocijeniti vaš apartman bolje od bilo koje inspekcije, kaže Grdović.

Smatra da na lokalnoj razini treba poraditi na biciklističkim i pješačkim stazama, koje bi omogućile početak sezone već u ožujku, a završetak u jesen.

- I ove se godine u srpnju i kolovozu moglo napuniti apartmane. Pritom smo najbolje prošli mi koji imamo stalne goste, najčešće obitelji koje dolaze automobilima.

Ima li u Zadru previše apartmana?

- Ima li u Zadru previše kafića ili frizerskih salona? Dok god postoji interes za ulaganje u ovakav tip smještaja i dok je nekome to isplativo, ne vidim problem u tome. Konkurencija odlučuje - oni koji budu najbolji će raditi, drugi će se zatvarati.

U predstojećem razdoblju udruga će najviše raditi na definiranju statusa iznajmljivača.

- Prva stvar je da se želimo locirati - kada treba plaćati poreze onda smo mikro poduzetnici, kada trebamo nešto dobiti, uzeti kredit, onda smo fizičke osobe. U Zadru smo uspjeli u tome da ne plaćamo komercijalnu cijenu struje i vode, nadamo se da ćemo i u drugim područjima uspjeti regulirati svoj status.