Vrhovni sud odbio je zahtjev bivšeg nogometaša Jakova Suraća za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude kojom je osuđen jer je pretukao novinara Hrvoja Bajla u lipnju 2018. godine. Sud je zahtjev odbio jer je neosnovan, kako stoji u presudi.

- Budući da je odlučeno o zahtjevu osuđenog Jakova Suraća za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude, to nema osnove za rješavanje njegova prijedloga za odgodu izvršenja pravomoćne presude, zaključuje se u presudi.

Općinski sud u Zadru Suraća je u ožujku 2019. godine proglasio krivim zbog premlaćivanja novinara Bajla te mu je bila izrečena uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine. No, nakon žalbi obiju strana Županijski sud u Bjelovaru presudu je preinačio te je uvjetna kazna zatvora u trajanju deset mjeseci postala bezuvjetna.

U veljači ove godine Surać je drugostupanjskom presudom proglašen krivim te je osuđen na deset mjeseci zatvora na Županijskom sudu u Bjelovaru. Surać je zadarskog novinara pretukao na Obali kneza Branimira, a u napadu mu je slomljena ruka. Kao povod nasrtaju na parkiralištu nedaleko od mosta Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je dotaknuo samu vrhušku zadarske politike.

Surać je potom u lipnju ove godine podnio Zahtjev za obnovu postupka. U tom postupku dvoje sudskih vještaka ponovno je vještačilo Bajlovu ozljedu i u nalazu navelo da "ne vide nikakvu povredu, a kamoli tešku tjelesnu ozljedu", što je u suprotnosti s prethodnim vještačkim nalazom. Na Suraćev zahtjev sud je, kako je pisao Nacional, čiji je Bajlo povremeni suradnik, odgovorio izuzetno brzo. Mjesec dana od njegova podnošenja sutkinja Teodora Projić Škovrlj donijela je rješenje da se postupak obnavlja, a prethodno je od Općinskog državnog odvjetništva zatražila žurno očitovanje, pisao je Nacional.

Osim toga, tadašnja Bajlova odvjetnica Dalija Orešković tvrdila je da su Bajlovu RTG snimku novi vještaci dobili bez pristanka njenog klijenta te tako narušili Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

Dana 25. lipnja održana je sjednica izvanraspravnog vijeća u sastavu Teodore Projić Škovrlj, Ivane Parać Krišto te Danijele Zubčić na kojoj je donesena odluka o obnovi postupka koji se i dalje nastavlja neovisno o odluci Vrhovnog suda.

Za komentar cijelog slučaja upitana je zastupnica Daliju Orešković, koja je do stupanja na dužnost u saboru bila odvjetnica novinara te ga je branila do drugostupanjske presude. Orešković je napomenula kako s obzirom na novu dužnost ne može davati šire komentare kako se ne bi shvatili kao pritisak zakonodavne vlasti na sudbenu vlast.

Ipak, uz tu ogradu, tvrdi kako je uvjerena da ovaj postupak ne može završiti na bilo koji drugi način do onog kako je to bilo riješeno prvi put.

- Onog trena kad se postupak ponovo okonča, inzistirat ću na tome da se brojne okolnosti ovog slučaja ponovo javno problematiziraju i otvore kao javno pitanje koje razotkriva na koji način se vrši pritisak na istraživačke novinare, rekla je za Index Orešković. Istaknula je kako bi novinari u jednom demokratskom društvu trebali imati mogućnost pisati i istraživati slobodno, a ne da proživljavaju prijetnje i lomove ruku s jedne strane te da se u situacijama kada je u priču upleten lokalni političar događaju situacije koje upućuju na tešku zlouporabu položaja i ovlasti, s druge strane.

- Ovdje imamo niz ozbiljno spornih elemenata, počevši od toga kako je okrivljenik došao do medicinske dokumentacije iz bolnice, sutkinje koja je sve to tolerirala i na temelju toga donijela odluku o obnovi postupka, rekla je Orešković. 

Ponovila je kako pitanja koja će se morati postaviti kada se postupak okonča otkrivaju rad našeg pravosuđa.

- Tu se vraćamo opet na moju temu koja je bila povod mog političkog angažmana - jesmo li mi u pravosuđu svi jednaki pred zakonom kao što bismo i trebali biti ili su politički moćni ljudi uvijek nešto malo jednakiji od drugih, rekla je Orešković.