Paški ribar Zoran Fabijanić reže svoj ribarski brod jer, kako kaže, ne vidi perspektivu u ribarstvu. Navodi kako bi njegov brod, s motorom i sa svom opremom, vrijedio oko 100. 000 eura, ali ulaganje mu se ne isplati, javlja Radio Pag.

- Ovaj moj brod je slika ribarstva u Hrvatskoj. Na otoku Pagu je nekada bilo preko četrdeset ribarskih brodica, bilo ih je dosta u Paškoj uvali, a koliko ih je sad? Ribarstvo na otoku Pagu nije kao nekada, sve je manje ribara. Ja sam se dugo bavio tim poslom, ali ne da mi se više boriti s institucijama i s resornim ministarstvom. Godinama sam ukazivao na probleme, ali uzalud. I tako će ostaci mojeg broda ove zime poslužiti kao drvo za grijanje.

Jedan od problema za paške ribare je zabrana lova u Velebitskom kanalu. Naime, paški ribari su stoljećima lovili u Velebitskom kanalu, a kada je stupila na snagu zabrana, ribari su morali loviti na drugim područjima. Mnogima se to nije isplatilo i prestali su s radom.

- Stanje u ribarstvu u Hrvatskoj, a tako i na području otoka Paga je nažalost jako loše, a otočanima je ribarstvo uvijek bilo važno. To se očito ne shvaća, što je žalosno za sve koji su se bavili ribarstvom ili bi se ribarstvom željeli baviti," rekao je Fabijanić.