OŠ Voštarnica Zadar dobit će kroz europski projekt iz Interreg OPA programa oko milijun kuna za opremu, koju će koristiti nakon prelaska u obnovljeni centar Mocire. Početna konferencija projekta održana je 23. rujna, a na njoj su sudjelovala 54 sudionika.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje dostupnosti i pristupačnosti zdravstvenih i socijalnih usluga u cilju poboljšanja kvaliteta socijalne uključenosti i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju.Ravnateljica Voštarnice Irena Dukić kaže kako su se temeljem analize postojećeg stanja odlučili za promjene u smislu nabave opreme i nastavaka stručnog usavršavanja učitelja

- U tijeku je procedura opremanja i preseljenja OŠ Voštarnica-Zadar, u novu školsku zgradu na predjelu Mocire koja će zasigurno biti po prostornom uvjetima i stručnoj opremljenosti ogledna ustanova u Republici Hrvatskoj. Tome će svakako značajno doprinijeti i oprema iz projekta ASIQ na način da ćemo postići da nam u trenutku nakon preseljenja ništa ne fali, da imamo sve što je učenicima potrebno i to prema visokim standardima kao u razvijenim zemljama EU i SAD-u, kaže Dukić.

Uvođenjem specifičnih stručnih metoda u dosadašnjem radu postigli su da su učenici postali smireni, zadovoljni i uspješni, smanjili su nepoželjna ponašanja, povećala su im se postignuća u odgojno-obrazovnim sadržajima, uspostavili su uspješnu komunikaciju i suradnju s učiteljima i drugim učenicima.

- Iz projekta ASIQ nabavljamo opremu koja će nam omogućiti da u radu s našim učenicima uvedemo nove stručne metode rada i opremu i usavršimo postojeće. To je oprema za senzornu integraciju, asistivne tehnologije (za PECS metodu i dr.), interaktivni ekrani, stolci i stajalice za tjelesne invalide, digitalni logopedski set i vibrofon za logopedsku terapiju te kombi vozilo za učenike. Vrijednost navedene opreme koja će se nabaviti iz projekt ASIQ iznosi 119.033,20 eura što je cca 896.021 kn. Za trošak osoblja, edukacije stručnog kadra, informativne događaje u Zadru i još 4 grada te sve ostale troškove projekta proračunom je predviđeno 28.994,70 eura, ističe Dukić.

Ukupna vrijednost projekta za OŠ Voštarnica-Zadar je 148.027,90 eura što iznosi cca 1.114.280,77kn.