Pet mjeseci od njezinog podizanja, još nije potvrđena optužnica za slučaj silovanja maloljetnice iz okolice Zadra koji je prošle godine šokirao javnost i izazvao prosvjede "Pravda za djevojčice" diljem Hrvatske.

Kao što je najavljeno, jučer se na Županijskom sudu u Zadru sastalo Optužno vijeće za mladež kako bi odlučivalo o optužnici kojom se sedmoricu mladića u dobi od 17 do 21 godine tereti za počinjenje više teških kaznenih djela protiv spolne slobode. No, konkretna odluka još nije donesena.

- S obzirom je branitelj jednog od okrivljenika istakao Prijedlog za izdvajanje određenih dokaza kao nezakonitih, iz konkretnog kaznenog spisa, to su se na sjednici sve stranke očitovale o predloženom te je sjednica zaključena, a vijeće se povuklo na vijećanje i glasovanje te će nakon donošenja odluke ista biti izrađena te otpremljena strankama, a nakon pravomoćnosti iste, zakazat će se slijedeća sjednica Optužnog vijeća radi potvrđivanja gore navedene optužnice, službeni je odgovor glasnogovornice suda Dijana Grancarić. Nije poznato koji su dokazi sporni obrani.

Podsjetimo, petorica punoljetnih mladića završila je iza rešetaka 17. listopada, nakon glasne reakcije na odluku istražnog suca Ivana Markovića koji ih je pustio na slobodu uz mjere opreza. No, Ustavni sud kasnije je utvrdio da su naknadnom odlukom o istražnom zatvoru osumnjičenicima povrijeđena prava.

Sve okolnosti do danas nisu rasvijetljene jer pravosudna tijela zbog zaštite identiteta maloljetne žrtve ne objavljuju detalje o slučaju koji je na noge digao hrvatsku javnost.