Posedarci koji su sedamedesetih godina prošlog stoljeća bespravno gradili kuće u prvom redu od mora sada već godinama strahuju da će njihove kuće "otploviti" u more. Iako priznaju da su gradili bez valjanih papira, vlasnici dvadesetak u međuvremenu legaliziranih nekretnina sad zazivaju pomoć. Za dnevnik NoveTV rekli su da im je svaka nova kiša - nova opasnost.

"Već dvije godine mi živimo u strahu. Živci su nam na izmaku", govori Slavko Bolić.

Žive u strahu od ponovnog aktiviranja klizišta. Iz memorije ne mogu izbrisati 2018. kada im se pomaknulo tlo pod nogama.To su, kaže, sanirali sami. No, dalje sami ne mogu. Jer borba s vodom traje i nakon što kiša prestane.

"Gledamo prognozu vremena, gledamo kako će se to sve srušiti. Evo, tu iza mojih leđa se vidi kako se sve lagano urušava, jedan dan kad to padne, onda će se valjda netko sjetiti da dođe to početi raditi", očajan je Željko Brala.

A radovi za koje su 60 posto novca dale Hrvatske vode, kažu iz Općine Posedarje, samo što nisu počeli. Načelnik Ivica Klanac kaže da bi radovi trebali početi danas. Bagera na teren nije bilo jer je jučer padala kiša. No, u prvoj fazi potporni zid bit će dug tek 139 metara. Što je četvrtina problema. Za ostatak, novca u općinskoj blagajni - nema.

"Za ostalo tražimo novac. Drugi dio je puno skuplji, ukupno 13 i pol milijuna, normalno da mi tu bez pomoći države nema šanse da to realiziramo", kaže Klanac.

Općina s proračunom od 12 milijuna kuna, pomoć i dalje očekuje od Hrvatskih voda i od Zadarske županije. A do tada na umu imaju prodaju općinskog zemljišta. Samo da voda ne nađe put u provaliju, prije nego što se ti planovi realiziraju.

Kad je kiša, mještani Posedarja spavaju s jednim okom otvorenim. Danka Bolić zadnje dvije godine ima spremljen kovčeg.

"Unutra imamo najvažnije stvari. U slučaju da dođe do tog klizišta, da možemo odmah uskočiti u auto koji je spreman", objašnjava gospođa Danka i govori kako iz godine u godinu sluša nova obećanja, zadnje je ono načelnika koji kaže da radovi počinju.

"Dosta je bilo obećanja pa nismo baš sigurni, ali ajmo vjerovati", rekla je. U prvoj fazi nije obuhvaćena sanacija klizišta na kojoj je njena kuća.

"Toga me i strah i ne znam zašto nije jer je naša kuća najviše ugrožena. Mi smo u velikoj opasnosti. Kada će to biti realizirano i kada, u to sumnjam jer ovo dosada je bilo jako jako sporo", rekla je za kraj.