Nakon tri godine je u punom sjaju zasjao obnovljeni zvonik u Kolanu na otoku Pagu. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić je, nakon što je podijelio sakrament potvrde za 19 krizmanika, blagoslovio zvonik.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili načelnik Marin Pernjak i župan Zadarske županije Božidar Longin. 

- Čuo sam predaju koja kaže kako su Kolan dva put opustošili i spalili gusari, a mjesto se uspješno ponovo podizalo. Upornost Kolanjcima, dakle, nije strana, rekao je na samompočetku svog obraćanja nazočnima župan Božidar Longin i dodao kako ovo čemu danas svjedočimo možemo simbolično povezati s tom starom predajom jer, naglasio je, opet smo svjedoci rušenja i gradnje.

- Ovog puta nisu gusari bili rušitelji, već je zub vremena ovdašnji zvonik učinio neupotrebljivim i opasnim. Život nas je naučio da je ponekad potrebno krenuti iz početka kao što drveće odbaci lišće da bi se u proljeće rodilo novo, kao što se mi krštenjem ponovo rađamo, kao što je sam Isus umro da bi uskrsno. Zvona vjernike pozivaju na molitvu od VII. stoljeća, a zvonici u kojima su smješteni danas su i ukrasi svih naših gradova i mjesta, rekao je župan Longin dodajući da je u tom kontekstu hvale vrijedan potez Općine koja je odlučila izdvojiti financijska sredstva za izgradnju novoga zvonika svoje župne crkve posvećene sv. Luki.

- Mladi krizmanici primili su danas Duha svetoga, a radost zbog tog čina pratila su i zvona koja, premda stara, u novom zvoniku kao da ljepše i sretnije zvone. Drage Kolanjke i Kolanjci, neka novi zvonik ukrašava vaše mjesto, vi budite odgovorni čuvajte jedni druge u ovoj situaciji prijetnje koronavirusa, a Gospa Karmelska, kao zaštitnica duhovnog života, neka bdije nad vama i da vam snagu da izdržite i u najtežim vremenima, rekao je župan Božidar Longin u Kolanu.

Folkloraši su ovom prigodom su nazočne počastili tancon, klapa Kapric pjesmom, pivači nakanatom.

Inače, župna crkva sv. Luke posvećena je još 1759. godine, a obnovljena i proširena 1905. godine. Župa je bulom pape Leona XII. iz 1828. godine, kojom je provedena reorganizacija biskupija u Dalmaciji, pripojena Zadarskoj nadbiskupiji ukinućem Ninske biskupije.