Posljedice krize na zadarsko gospodarstvo vide se iz podataka o nezaposlenima na županijskom Zavodu za zapošljavanje gdje je u odnosu na prošlu godinu, prosječan broj nezaposlenih na Zavodu u devet mjeseci ove godine veći za oko 22 posto.

- Godina je, što se tiče nezaposlenosti na zadarskom području, počela dobro. Nastavljen je trend smanjivanja nezaposlenosti koji se u Zadarskoj županiji bilježi već 6 godina. U prvom tromjesječju ove godine tako je na zadarskom Zavodu za zapošljavanje nezaposlenost bila manja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada je postalo jasno da turistička sezona neće biti kao ona iz 2019., odrazilo se to na sezonsko zapošljavanje, pa je tako već u ožujku skočio broj nezaposlenih. Rast se nastavio i u travnju, da bi ipak približavanjem glavnog dijela sezone, nezaposlenost na Zavodu počela padati.  U odnosu na prošlu godinu, tijekom glavnih mjeseci ove turističke sezone nezaposlenost je bila za čak 50 posto veća. Ista situacija i u rujnu - krajem prošlog mjeseca bilo je nezaposleno 4585 osoba, nasuprot prošloj godini kada je bilo gotovo 1500 manje nezaposlenih, izjavila je predstojnica zadarskog HZZ-a Sandra Vukić za Radio Zadar.

Najviše nezaposlenih je iz ugostiteljstva i turizma, a zahtjevi za Vladine mjere pomoći za očuvanje radnih mjesta primaju se svakodnevno. Iz HZZ-a smatraju kako će to pomoći najugroženijim djelatnostima poput ugostiteljstva, turizma , prijevoza, kulturnih događanja -kako bi zadržali svoje radnike.