Konzorcij u sastavu: Grad Zadar, Gradska knjižnica Zadar, Zajednica tehničke kulture, Udruga Robotic i Inovativni Zadar d.o.o., službeno se prijavio i postao dio "Fab City Global Initiative".

- Jako sam zadovoljan da je upravo naš Zadar kao drugi hrvatski grad, nakon Zagreba, postao dio ove globalne mreže koju, uz Zadar, čini još 37 svjetskih gradova kao što su Amsterdam, Detroit, Meksiko, Hamburg, Barcelona Cambridge, Linz i brojni drugi. U njima ćemo nastojati pronaći partnere u borbi za zajednički cilj, a to je daljnji razvoj digitalizacije te energetski učinkovitih rješenja u Zadru, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić.

Počeci Fab City inicijative kreću 2014. godine, kada je tadašnji gradonačelnik Barcelone izazvao gradove širom svijeta da "pritisnu tipku" i pokrenu četrdesetogodišnju mapu prema proizvodnji svega što troše do 2054. godine - što predstavlja srž ove inicijative. Građani, FabLabs i gradske vlasti surađuju na lokalnoj razini kako bi implementirali nove urbane modele intervencijama u upravljanju i politici.

- Svijet se rapidno mijenja, brže nego ikad prije. Tehnologije mijenjaju svijet u kojem danas živimo brže nego što možemo zamisliti. Odavno su prošli dani u kojima se većina stvari smatrala nemogućim, sada vidimo da je išta moguće zbog rezultata ogromnog napretka u tehnologiji. Digitalne tehnologije ne utječu samo na stvaranje i zatvaranje radnih mjesta. One, također, mijenjaju i opis nečijeg posla, kao i način rada. Što donosi budućnost? Čime će se baviti današnji desetogodišnjaci kada navrše 25 godina? Koje vrste poslova će nestati, koje će se razviti i zašto? Upravo su to neka od pitanja koja mi se nameću u radu s djecom kroz udrugu Robotic te im zato nastojim što više približiti nove tehnologije kako bi bili što spremniji za budućnost, kazao je Anto Marjanović iz zadarske udruge "Robotic".

Zadarski konzorcij je, prepoznavši trendove razvoja na vrijeme i želeći postati dio ove inicijative poslao svoju prijavu za članstvom 28. kolovoza te je 14. listopada i službeno primljen u Fab City mrežu čime se obvezao na zajedničku viziju inicijative.

Glavni cilj grada je pronaći načine kako uključiti lokalnu zajednicu, njene umjetnike, obrtnike, ostale aktere civilnog društva, poduzeća i javnih institucija u zajedničko djelovanje s ciljem da Zadar bude atraktivan, pametan i samoodrživ grad za nove generacije koje dolaze.

I do sada se, kroz različite projekte, radilo na povezivanju lokalne zajednice i njenom zajedničkom djelovanju pa su tako nastali brojni projekti kao što su centri izvrsnosti, festivali, konferencije i hackathoni uz prateću infrastrukturu poput centra kreativne industrije, poduzetničkih inkubatora, coworking i hub prostora te brojni drugi čiji je cilj staviti naglasak na djelovanje lokalne zajednice u području cirkularne ekonomije, urbanog planiranja te digitalizacije, istaknuto je na stranici Zadar Top City.

Cilj je kroz inovativna rješenja dati odgovor na ekološke i društvene izazove s kojima se Zadar susreće kao urbano područje.

Podrška lokalnim trgovcima, tvrtkama, kreativcima i inovatorima te suradnja na međunarodnoj razini s partnerskim gradovima iz Mreže osigurat će Zadru pristup brojnim mogućnostima, od novih ideja, iskustava, primjera dobrih praksi do uključivanja u nove projekte koji će mijenjati vizure i ritam ovog grada.