Hoće li 20 godina nakon odlaska u stečaj slučaj Croatia Zadar Line-a i jedan od najduljih sudskih postupaka napokon doći kraju?

Nakon što su prodani prostori autobusnih kolodvora u Benkovcu i Obrovcu, posljednja imovina koja je ostala ovoj nekad velikoj zadarskoj tvrtki, stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro ovih je dana predložio da se 1,3 milijuna kuna koji se nalaze na računu tvrtke podjele vjerovnicima prvog isplatnog reda, odnosno državi, mirovinskom i zdravstvenom fondu, Poreznoj upravi te još nekim jedinicama lokalne samouprave. 

Dio bivših radnika nalazi se u drugom isplatnom redu te neće sudjelovati u ovoj naknadnoj diobi. Budući da je to posljednja imovina tvrtke, te da više nema neriješenih sudskih sporova, kako za Radio Zadar potvrdio stečajni upravitelj, bit će to konačni kraj za Croatia Zadar line čiji je stečaj pokrenut 5. prosinca 2000. godine. Stečaj je zaključen 2011. godine, kada je Croatia Zadar line brisana iz sudskog registra no od tada se vode sudski procesi oko prodaje autobusnih kolodvora u Benkovcu i Obrovcu. 

Odluku o podjeli novca donijet će Trgovački sud u Zadru, a potvrdi li on prijedlog stečajnog upravitelja to će značiti konačni kraj ove nekad velike zadarske prijevozničke tvrtke. Na žalost, osim što su ostali bez svojih radnih mjesta, dobar dio bivših radnika, ostao je i bez potraživanja. Sedamdesetak bivših radnika zakasnilo je s prijavom tražbina.

Njihovu žalbu odbio je zadarski Trgovački sud te Visoki trgovački sud, zbog čega je dio radnika podnio i prijedlog za reviziju Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

Podsjetimo, bivši radnici Croatia Zadar Linea ostali su bez svog istaknutog predstavnika, Srđana Lukića, koji je preminuo 15. listopada.