Crodux, tvrtka u većinskom vlasništvu obitelji generala Ivana Černaka, više nije sponzor KK Zadar.

- Imali su trogodišnji ugovor koji su prekinuli, kako su nam to rekli, zbog korona epidemije, potvrdio je to predsjednika NO Ivan Mijolović, dan poslije nego što je to obznanjeno u razgovoru klupskog vodstva s navijačima Tornada. Predstavnik Croduxa u Nadzornom odboru KK Zadar, Igor Crnobranja, ima mandat do rujna 2021. godine. Očito da ga do tada neće mijenjati. Dva najveća sponzora KK Zadar ostaju OTP banka i Tommy.

No, je li korona baš razlog povlačanje Croduxa koji je kroz Crodux Derivati dva postao vlasnikom Tankerkomerca prije dvije godine?

Osim terminala kojeg Crodux koristi u Gaženici, od najava koje je Čermak davao za ulaganja u Zadar, nije se ništa dogodilo. Pa niti za rujan 2019. najavljena prezenatacija uređenja marine u sklopu projekta kojim bi se na prostoru srušene upravne zgrade uredila šetnica i razni ekskluzivni sadržaji. No, ništa od prezentacije nakon što zadarska javnost nije dobro reagirala na najavu rušenja upravne zgrade Tankerkomerca, koja istinabog, zjapi prazna. Na žalost, ništa se nije dogodilo ni po rješavanju statusa Marine Zadar, osim sudskih presuda.

Što bi to trebalo značiti, nakon što se gazda Čermak polovicom ove godine povukao iz operativnog vođenja Crodux grupacije. Ubrzo je došlo do prodaje Crodux plina, a već duže se šuška da će se prodati i lanac benzinskih crpki. Sve je moguće s obzirom na epilog poslovne priče iz susjedstva u kojoj su malo jači igrači od Čermaka objavili investiciju od 100 milijuna eura u Zadar.

Prije četiri godine glamurozno je predstavljen projekt Maraska, koji osim ulaganja u hotel, dvije rezidencijalne zgrade (za koje čujemo da se ponovno projektiraju tako da ne sliče na "bubrege") i uređenja komercijalnog centra, ostalo u povijesnoj građevini koja se naočigled raspada. Nije da turska Dogus grupacije nije mislila ozbiljno i da se nije javila na natječaj za koncesiju Marine Zadar da bi dovela Hilton, dok im se nije dogodilo urušavanje njihovog kapitala i rasprodaja nekretnina svud po svijetu.