Maloižanin Miljenko Dunatov Ćići spasio je danas sovu ušaru i uz pomoć svoje susjede Davorke Mezić transportirao u sigurne ruke tu zaštićenu pticu.

Umirovljenici, bivši direktor marine Zadar i novinarka Slobodne Dalmacije, nakon što je Ćići pronašao na cesti ranjenu sovu, pronašli su načina kako je uputiti na mjesto gdje će biti zbrinuta prestenovana sova.

- Vidio sam je na cesti i pokušao je pokrenuti da poleti, a onda sam vidio kako je ranjena ispod krila (raspon krila te najveće sove u Europi može biti od 160 do 190 centimetara), ali i kako ima prsten. Vjerojatno je ozlijeđena u noćnoj borbi, možda s mačkom. Donio sam je doma i tu smo joj dezinficirali ranu. Davorka se uhvatila telefona. U Orintološkom institutu u Zagrebu nitko se nije javljao. Od prve pomoći su nam bili u Veterinarskoj stanici Zadar. Oni su nas uputili na šibenski Sokolarski centar gdje se liječe ptice ukoliko se radi o većoj ozlijedi te savjetovali kako će je prvi zbrinuti u Parku prirode Telašćica, ispričao nam spasitelj sove.

U PP Telašića odmah se javila stručna suradnica Josipa Grbin i dala im upute kako će transportirati sovu do Sali.

- Spakirali smo je u jednu kutiju sa zrakom, a posada broda Jadrolinije bila je susretljiva, ističe Ćići. 

Sova je već stigla u Zadar gdje su je dočekali iz PP Telašića s kavezom kako bi je prevezli poslijepodnevnim brodom do Dugog otoka. Iz PP Telašica bili su spremni poslati i gliser na otok Iž za sovu ušaru.

A ona je toliko krasna da je Miljenko Dunatov Ćići u jednom trenutku poželio je sam zaliječiti. Sovine velike, umilne oči su gledale tako kao da mole za pomoć. I dobila je zahvaljujući angažiranim ljudima iz Malog Iža. Sova je dobra i korisna ptica na otocima, napominje Ćići.