U 393. eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva danas je u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku počela letačka obuka 26. naraštaja učenika-letača na helikopterima Bell-206B.

Letačka obuka obuhvaća temeljno, navigacijsko, temeljno instrumentalno, noćno, grupno, napredno instrumentalno, namjensko i temeljno NVG (NVG, NightVisionGoogles) letenje.

Prije početka letačke obuke na Bell-206B polaznici su u Središtu za obuku HRZ-a bili na Tehničkoj učionici u sklopu koje su stekli potrebna znanja o mehaničkim i elektro sustavima helikoptera. Potom su u sklopu priprema za letačku obuku u Pilotskoj školi SzO-a usvojili znanja iz teorije letenja helikopterom. Teoretski dio obuke završio je primijenjenom teorijom u 393. eskadrili helikoptera. Uspješno završeni svi od ovih dijelova teorijske obuke bili su preduvjet da se započne s letačkom obukom.

Prvi letovi bili su informativnog karaktera tijekom kojih su kadeti u pratnji nastavnika letenja po prvi puta doživjeli let iz kabine helikoptera. Pritom su se upoznali s osnovnim instrumentima, procedurama pokretanja helikoptera te praćenjem rute kao i manevara i režima leta.

- U okviru prvog leta je i prikaz lebdenja, a od sutra slijede prve lekcije iz razdjela temeljnog letenja, gdje će do punog izražaja doći kvalitetna priprema i početak usvajanja potrebnih letačkih vještina i sposobnosti budućih pilota, kazao je voditelj obuke ovog naraštaja. Ističe kako je svaki novi obučni ciklus novi izazov za sve nastavnike letenja.

- Najvažnije je da je atmosfera pozitivna i da su polaznici obuke jedva dočekali početak letenja. Motivirani su i ponašaju se kao tim što je izuzetno bitno za uspješno provođenje letačke obuke, zaključio je voditelj obuke.

Među učenicima-letačima ovog naraštaja je i pripadnik OS Bosne i Hercegovine.