Krajem prošlog tjedna u prostorijama gradske knjižnice u Benkovcu održan je tematski okrugli stol pod temom Uloga neformalnog obrazovanja u poboljšanju radnih kompetencija kod radnika. Organizator okruglog stola je Lokalni centar podrške za udruge koji je oformljen u sklopu projekta #nauči#promijeni#primijeni. U ime organizatora prisutne sudionike pozdravila je Koordinatorica za međusektorsku suradnju Suzana Šimunac. Okrugli stol moderirao je Matej Mikulić, voditelj projekta. 

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici obrazovnog, javnog, civilnog, gospodarskog sektora koji predstavljaju vodede razvojne čimbenike područja grada Benkovca. 

U ime obrazovnog sektora sudjelovali su predstavnici srednje škole Kneza Branimira profesorica Jadranka Kardum Uskok i profesor Marko Bačić, javni sektor predstavljali su Matej Pešut iz Razvojne agencije grada Benkovca, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković te ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA Vlado Kovačević, civilni sektor predstavljala je Josipa Rubelj u ime Udruge za djecu mlade i obitelj "Mali Koraci", dok su gospodarski sektor predstavljali poduzetnici sa područja Grada Benkovca, Mate Šunić iz Kamen Benkovac, Omer Bačić iz ZIO Commerce te Vlatko Vuksan-Cusa iz tvrtke Montmetal d.o.o. 

Cilj održavanja okruglog stola je jačanje međusektorske suradnje koja predstavlja resursnu osnovu održivog razvoja lokalne zajednice. To je prvi od tri okrugla stola koji će se održati u sklopu projekta #nauči#primijeni#promijeni. Okrugli stol iznjedrio je nekoliko zajedničkih zaključaka i smjernica za daljnji razvoj projekta. Istaknuta je potreba za praktičnim usavršavanjem radne snage u sklopu formalnog obrazovanja, ali također i jačanje socijalnih kompentencija radnika koje je moguće ojačati različitim neformalnim oblicima obrazovanja. Socijalna intereakcija untar radnog kolektiva je jedna od najznačajnijih kompenenti kvalitetnog radnog okruženja, zajednički je zaključak svih prisutnih. 

Na samom kraju okruglog stola sudionici su izrazili želju za daljnjim umrežavanjem i jačanjem meuđusektorske suradnje te su pozdravili održavanje budućih okruglih stolova kao alata na tom putu. Projekt #nauči#primijeni#promijeni započeo je 3. travnja 2020. i traje do 3. listopada 2021. Ukupna vrijednost projekta je 1.343.793,50 kn te je 100% sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Projektni konzorcij čini nositelj projekta Udruga studenata Bukovice i Kotara s partnerima Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRA i Udruga za djecu, mlade i obitelj "Mali koraci" Benkovac. 

Cilj projekta je povećati zapošljivost i mogćnost za zapošljavanje osoba na području grada Benkovca razvojem nove profesionalne figure te uspostavljanjem lokalnog centra podrške za udruge.