Muraj, preuređeni dio zadarskih bedema upisanih na listu svjetske baštine UNESCO-a, od danas je službeno otvoren kao šetnica.

- Željeli smo se večeras sresti s građanima na ovom novom mjestu, ali zbog epidemioloških mjera, program je morao biti otkazan, rekao je gradonačelnik Branko Dukić na prigodnoj konferenciji za novinare koju su pratili i slučajni prolaznici, odnosno znatiželjnici. I gradonačelnika Zadra raduje što su Zadrani odmah pokazali interes za novu šetnicu. Mjesto je to koje budi sjećanje, a nadam se da će se na njemu stvarati nove uspomene, poželio je Dukić povodom Dana grada Zadra građanima Zadra.

- Projekt je završen za 14 mjeseci, a financiran je s udjelom od 85 posto iz EU fondova u investiciji Grada Zadra od 24 milijuna kuna, podsjetio je Dukić.

Na maloj svečanosti otvaranja obnovljenog Muraja u dužini od 785 metra bila je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak. Ona je posebno pozdravila svog državnog tajnika Šimu Erlića. Zbog njegovog vrijednog doprinosa smo ovdje, rekla je ministrica koja je pohvalila i naziv EU projekta Zadar baštini od 66 milijuna kuna. Ministrica Tramišak navela je podatak od ugovorenih tri milijarde kuna projekata Zadarske županije, od čega 1.7 milijarde nosi Grad Zadar.

Izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljan Koržinak na Muraju je bio Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru. Konzervatori su zadovoljni što je dio zaštićenih zidina Venecijanske fortifikacije iz 16. i 17. stoljeća rehabilitiran kao kulturno dobro. Osobito zato što su s Muraja uklonjena vozila. Ovim projektom poboljšat će se stanje kulturnog dobra, istaknuo je Miletić. S dozom reminiscencije na prošlost u obnovi tog prostora, nađeni su dijelovi poštanske ceste, ali i dosad nepoznati elementi obrambenog sustava kojeg je u Zadru gradila Venecija. Pročelnik Miletić izrazio je uvjerenje da će uz svo zelenilo i novi pogled, građani s ogradama imati sigurnost, ali i ugodno mjesto šetnje i susreta.

Prije 50 godina, u "škuribandi" Muraja, Zlatko Bajlo je zaručio svoju Tonku i oni su danas predvodili službenu svitu na prvu šetnju uz crno bijele fotografije zadarske prošlosti iz albuma braće Brkan. Njih je izabrala Nevena Štokić, voditeljica Galerije umjetnina Narodnog muzeja - kao prvi kulturni događaj u dodatnoj namjeni nove zadarske šetnice. Nadamo se da Muraj neće dodatno opustošiti Kalelargu i zadarsku rivu.

Miljenko Domijan, zaslužan za zaštitu UNESCO-a, arhitekt Bogdan Marov za projekt uređenja, a pročelnik Ante Ćurković za EU financiranje i provedbu