Da je Država najgori gospodar, dokaz je i ovaj prizor kojeg je snimila naša sugrađanka uz zapuštenu zgradu koja je prije 40-ak godina izgradio Tankerkomerc. 

Nekad komercijalno- ugostiteljski kompleks odavno je napušten od strane nekadašnjih vlasnika, a iako je formalno na tu česticu upisana Republika Hrvatska, to je zapravo ničija zemlja. Natječaj za davanje u koncesiju Marine Zadar u Ministarstvu mora drže otvorenim nakon šest godina.

Ne može se reći da netko zrači robu na balkonu jer ga nema, ali tko je ostavio jaknu u  praznoj zgradi  koja više ne pripada Tankerkomercu

Nakon posljednjeg požara koji je izbio u tom prostoru, Tankerkomerc je kao bivši korisnik ipak sanirao taj prostor, kao što će i sada počistiti ostatke otpale fasade na nogostupu. Policija je ta koja je i do sad pozivana na intervenciju zbog onih koji upadaju u napušten prostor, a da to rade i dalje, dokaz je ovaj komad odjeće koja visi s otvora zgrade.

Na žalost, ovaj primjer zapuštenosti prostora, koji je nekad bio vrhunsko mjesto provoda nautičara i generacija Zadrana, nije jedini propali simbol Zadra. Ništa manje opasna nije zgrada nekad slavne tvornice Maraska, a još je pogubnija stara tehnička škola. Oba zdanja bila su u vlasništvu bogatih i poduzetnih obitelji Luxardo i Bakmaz.

Umjesto hotela Hyat kojeg su najavili iz turske Dogus grupe, u zgradi Maraske stanuju duhovi

Maraska je završila u rukama turskih investitora koji ne stoje najbolje i vjerojatno je prodaju, dok je zgrada škole pripala Sveučilištu koje je nakon 10-ak godina dočekalo da im Grad Zadar osigura novac iz EU fondova. Prolaz uz tu zgradu više je nego opasan, ali pitanje je tko bi preuzao odgovornost da nekom dio fasade padne na glavu. Osobito zato što je uklonjena zaštitna traka i to oni koji su je stavili ne vide to već danima i tjednima.

Zgrada stare tehničke škole napuštena je prije više od 10 godina - ruglo Grada

U toj kolekciji oronulih građevina, od kojih je svaka imala slavnu prošlost i značaj za zadarsku povijest, istaknuto mjesto zauzima nekadašnji hotel Zagreb na rivi. I nedavno su vlasnici sanirali dio fasade kako ne bi plaćali odštetu dolje parkiranim vozilima pravosuđa i policije. Kada će se i ta građevina ponovno urediti u hotel, odgovor, u očekivanju sudskog rješenja za famozno pomorsko dobro na kojem je terasa, samo nebo zna.

Ta građevina vezana je uz još jednu uglednu zadarsku obitelj plamića Borelli, čiji je jedan potomak, novac dobiven nakon 30 godina dugog sudskog spora s Austrijom, uložio u gradnju četiri zgrade na rivi. I to mu piše na spomen ploči.

Dvojna zgrada u kojoj je uređen prvi zadarski hotel Bristol, početkom 20. stoljeća, gradilo je ondašnje dioničko društvo, a danas je nema tko obnoviti