Dr. sc. Đani Bunja uputio je uime Mosta za Zadarsku županiju prijedlog za uvođenje elektroničkog glasanja na izborima.

- Most Zadarske županije predlaže da se u hitnu saborsku proceduru uputi prijedlog zakonskih izmjena koje će omogućiti uvođenje elektroničkog glasanja i to već od predstojećih lokalnih izbora koji će se provesti u mjesecu svibnju sljedeće godine. Elektroničko (kao i dopisno) glasanje već se uspješno primjenjuje u Europi i svijetu. Zato nema opravdanog razloga da se ono ne uvede i u Hrvatskoj.

Elektroničko glasanje omogućilo bi veću izlaznost i preveniralo bi izborne prijevare i manipulacije s biračkim popisima i brojanjem glasova, a za očekivati je da bi se smanjio i broj nevažečih glasova.

Smatra se da je kriza prilika za novi početak. Zato pozivamo sve one koji mogu doprinijeti istinskim promjenama da se hrvatskom čovjeku pruži nova nada, kaže Bunja.

- Na kraju, ali i ne najmanje važno, doista je bitno da se ova inicijativa pokrene i iz Zadra, perjanice političke korupcije i klijentelizma u Hrvatskoj. Upravo su ovdje počinjene eklatantne izborne krađe. Zadarsku i hrvatsku javnost ovom prilikom podsjetit ćemo na famozni slučaj (ne)dolaska policijskog broda (!) s glasačkim listićima sa zadarskih otoka, sve dok se nije namirio potreban broj glasova koji će omogućiti izbornu krađu i pobjedu na lokalnim izborima 1997.g. stranke koja je, naposljetku, i osuđena za korupciju. U tome je presudnu ulogu imao tada visoko pozicionirani pravosudni dužnosnik, a sada umirovljenik.

Nadalje, Zadar je sinonim za uspostavljenu praksu prijevara iskazane volje birača nakon provedenih izbora, a riječ je o famoznom slučaju kupovanja vijećnice izabrane s jedne nezavisne liste iz 2001. godine. Ako kojim slučajem ni to nije dovoljno, onda stranka na vlasti spremno aktivira svoje spavače u svrhu institucionalnih zlouporaba i na taj način legaliziranja rezultata počinjenih izbornih krađa (dosta je podsjetiti samo na slučaj općine Sv. Filip i Jakov ili onaj grada Obrovca). U Mostu Zadarske županije spremni smo rasvjetliti uloge svih sudionika, kako ovdje spomenutih, tako i drugih izbornih pljački.