Odlukom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, gradska uprava dobila je zeleno svjetlo za potpisivanje ugovora sa splitskom tvrtkom Prvi treptač i zadarskim Filiusom za četverogodišnji posao održavanja zadarskih prometnica.

Komisija je kao neosnovanu odbila žalbu dosadašnjeg gradskog koncesionara, tvrtke Ceste Zadarske županije. Oni su osporavali tehničku i stručnu sposobnost odabranog ponuditelja jer u trenutku predaje ponude nije raspolagao određenim strojevima, poput ralice za snijeg i posipača soli. Nakon što ih je Grad Zadar tražio ažurirane popratne dokumente, građevinari su potpisali ugovor o najmu tih strojeva. Iz Cesta Zadarske županije smatraju kako je takva naknadna sposobnost suprotna načelu tržišnog natjecanja. Također, ističu kako je ispitivanje radne opreme ispitivanje provedeno tek 2. listopada. U odgovoru na žalbu gradska uprava je, među ostalim, naglasila kako nije propisano da se uz pisanu dokumentaciju mora dostaviti i dokument o provedenom pregledu.

Državna komisija stala je na stranu Grada, navodeći kako se iz propisane dokumentacije može shvatiti da se u obrascu trebaju navesti radni strojevi koji će biti na raspolaganju izvođaču kada to naručitelj zatraži (a ne koji već jesu na raspolaganju), što se dokazuje pisanom izjavom, koju su Prvi treptač i Filius priložili. Protiv ove odbijenice Ceste Zadarske županije nemaju pravo žalbe, ali mogu pokrenuti upravni spor.

Iako je javnosti najsporniji dio izbora izvođača bila cijena, ona nije bila predmet ocjenjivanja Državne komisije. Podsjetimo, odabrani izvođač je za izvršenje posla zatražio 18.6 milijuna kuna, što je za čak 13.4 milijuna kuna manje od procijenjene vrijednosti radova. Iako su imali osnove za poništavanje natječaja, gradska uprava donijela je odluku o izboru te splitsko-zadarske zajednice, preko vlasništva povezane s nekadašnjim Frantom, i time izazvala kritike oporbenih vijećnika koji smatraju kako će se razlika nadoknaditi aneksom ugovora. Iz Grada su im odgovorili kako će se "zaštititi kao nikada dosad", što će se vidjeti  kroz kvalitetu održavanja gradskih prometnica i naravno dodatne radove.