Nakon što je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo odluku o poništenju inspekcijskog rješenja o zatvaranju deponije u Diklu, Državni inspektorat odgovara s tužbom prema ministarstvu kojeg vodi Tomislav Ćorić.

Proizlazi to iz očitivanja kojeg smo dobili iz Državnog inspektorata koje je u rujnu donijelo "Rješenje kojim se pravnoj osobi, zabranjuje obavljanje djelatnosti zbrinjavanja otpada-odlaganje otpada na odlagalište Diklo s rokom izvršenja od 90 dana od dana zaprimanja rješenja".

Iz Državnog inspektorata se navodi kako je rješenje koje je trebalo biti izvršno do kraja ove godine, poništeno na žalbu Čistoće:

"Povodom izjavljene žalbe upravitelja odlagališta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je drugostupanjskim rješenjem poništilo rješenje inspekcije zaštite okoliša Državnog inspektorata. Protiv drugostupanjsko rješenje, Državni inspektorat je pokrenuo upravni spor tužbom pred nadležnim Upravnim sudom u Splitu", najavljeno je u odgovoru na novinarski upit.

Zatvaranje deponije u Diklu pretvorilo se u prvorazredno političko pitanje. Vruće političko pitanje bilo je u vrijeme gradonačelnika Božidara Kalmete, koji je na svakoj sjednici Gradskog vijeća morao odgovarati oporbi o tome što se napravilo na rješavanju deponije. Njegov prethodnik Živko Kolega najavio je sanciju deponije Diklo do 2020. Ana Lovrin je ugovarala gradnju MBO uređaj na Bokanjcu, dok je 2016. predstavljena studija sancije deponije kojom je rečeno da ima kapaciteta do kraja 2020.

Umjesto alternativnog rješenja za deponiju kojeg sadašnji gradonačelnik Branko Dukić u pratnji direktora Čistoće, Ivana Johna Krstičevića i direktora Eko, Dina Perovića nije pronašao na sastanku s ministrom Ćorićem u listopadu, pribjeglo se kupovanju vremena.

Državni inspektorat nije na to pristao, ali će i taj upravni postupak trajati po principu tužba - žalba, pa ponovno.

Zadarski gradonačelnik nedavno je iz samo njemu poznatih razloga izjavio kako neki navijaju da se deponija ne zatvori. Naravno, kada gradske vlasti nisu ništa napravile da se to, što je bilo najavljeno studijom o sanaciji iz 2016., ne dogodi. Što će mu sada reći utjecajni Dikljani koji nisu pristali na pokušaj od prije dvije godine da se deponija proširi za jednu kasetu u očekivanju da se završi Centar za gospodaranje otpadom u Biljanima. A zašto taj najskuplji eko projekt kasni, očito je pitanje kolektivne odgovornosti.