Više od godinu dana nakon što je slučaj dospio u javnost, potvrđena je optužnica protiv sedmorice mladića (2000., 2000, 2000., 2000., 1999., 2001. i 2003.) iz okolice Zadra kojih se tereti za počinjenje više teških kaznenih djela protiv spolne slobode na štetu maloljetne djevojke.

Potvrdila je to danas na naš upit glasnogovornica Županijskog suda u Zadru, sutkinja Dijana Grancarić, nakon što su sve stranke zaprimile odluku, donesenu prošli četvrtak.

Podsjetimo, slučaj je u listopadu 2019. godine šokirao javnost i izazvao prosvjede "Pravda za djevojčice" diljem Hrvatske, zbog odluke suca koji nakon prvog ispitivanja osumnjičenike nije zadržao u istražnom zatvoru. Nakon glasne reakcije javnosti, petorica punoljetnih tada su ipak završila iza rešetaka, da bi kasnije Ustavni sud utvrdio da su im tom naknadnom, suprotnom odlukom izvanraspravnog vijeća povrijeđena prava.

Optužnica, kojom su obuhvaćena i tada dvojica maloljetnika, podignuta je u svibnju, nakon pola godine istrage, a prva sjednica na kojoj se odlučivalo o njezinoj pravomoćnosti održana je 29. rujna. No, tada je jedan od branitelja podnio prijedlog za izdvajanje nezakonitih dokaza, što je odbijeno, pa je sve otišlo na Vrhovni sud koji je početkom studenog odbio njegovu žalbu na rješenje zadarskog suda.

Nakon potvrđivanja optužnice sudski postupak sada može krenuti izborom suca i zakazivanjem ročišta.