Prilikom svake rasprave o rebalansu, vijećnici HDZ-a ne pronađu niti jednu jedinu zamjerku, pa sam zaključio da nas možda ne razumiju, te sam odlučio ovu raspravu temeljiti na vokabularu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, a sve s nadom da će te me razumjeti, tim je riječima svoj trud objasnio SDP-ov vijećnik Jure Zubčić.

On je „demistificirao" treći ovogodišnji rebalans Gradskog proračuna, umanjenog za ukupno 100 milijun kuna.

Bio je Zubčić slikovit i duhovit, ali i argumentiran.

„Pobijedili smo koronu", a korona nam načela proračune. Možda „niste bili impresionirani", prvim valom, pa se korona pobrinula da vas impresionira u drugom valu. I dok je našim sugrađanima „jedino meritorno" kako da ovo razdoblje prebrode zdravstveno, tako i financijski. Ali za gradsku upravu „to nije tema", ustvrdio je SDP-ov vijećnik.

Grad Zadar će ove godine uprihoditi 3,2 milijuna kuna od poreza na potrošnju, istaknuo je Zubčić i dodao kako je to porez kojeg plaćaju građani posredstvom ugostiteljskih objekata.

- Iako su mnogi gradovi pomogli ugostiteljima ukidanjem tog prihoda u ovoj godini kako bi taj sektor, ali i radnici i mali poduzetnici u njemu održali glavu iznad vode. No, našem Gradu to očito „nije bilo prineseno pažnji". Upravo zato je ovaj iznos „potrebno staviti u kontekst". Istovremeno ovim rebalansom se smanjuje na prihodovnoj strani 8,5 milijuna kuna uplata od strane Zadarske nadbiskupije. Nadbiskupija je ugovorno vezana te novce uplatiti u gradski proračun radi zadarske inovacije besplatnog kreditiranja Nadbiskupije u svrhu izgradnje škole, rekao je vijećnik Zubčić i nastavio u prepoznatljivom "Plenki" stilu.

Građanima ćemo danas također „prinijeti pozornosti" da iz proračuna dijelimo 2,5 milijuna kuna klubu koji igra 3. županijsku nogometnu ligu. Da, dobro ste čuli, 3. županijsku nogometnu ligu. I „ovo je vrlo bitno da ljudi razumiju" jer se ovo radi bez imalo srama, a kamoli empatije i razumijevanja situacije u kojoj se nalaze građani, zaključio je vijećnik.

- I dok smo svi mi „pobjeđivali koronu", pročelnik Korona pobijedio rebalans proračuna. Iako nije uspio prodati vrijednu gradsku imovinu, na što smo ga više puta upozoravali, ta stavka na prihodovnoj strani proračuna se ni najmanje ne smanjuje, iako je polugodišnje izvršenje bilo na tek 13%.

Možda sve to nismo dovoljno „demistificirali", a „važno je da građani ovo razumiju", podsjetio je Zubčić.

- A razumijevanje građana kako se upravlja gradom i gradskim financijama će se naglo povećati kad čuju da se povećavaju troškovi zateznih kamata za 3,5 milijuna kuna zbog jer je Grad izgubio sudski spor.

I dok su mjere Grada Zadra za pomoć građankama i građanima sitne i zanemarive, koji brinu za vlastitu egzistenciju, dotad grad plaća trećerazredni nogomet, odgađa naplatu Nadbiskupiji i plaća zatezne kamate.

Kako bi rekao Plenković: „Mogu što hoću".

I jasno je sad, dok je pobjeda nad koronom diskutabilna, sigurno je da je treći rebalans proračuna pobijedio građane sa 3:0, tako je demistificiran rebalans "korona" proračuna.