U 66. godini života jučer je u Zadru preminuo Željko Kurtov Buš, nekadašnji saborski zastupnik, hrvatski dragovoljac i zapovjednik 5. sektora u akciji Maslenica

Rođen je 16. kolovoza 1955. godine u Zadru, gdje je završio zanatsku školu za strojobravara. U djetinjstvu u Pakoštanima prijateljevao je s Antom Gotovinom, što se nastavilo i kasnije u Domovinskom rat i nakon njega. U Akciji Maslenica u Domovinskom ratu bio je zapovjednik III. Zbornog područja, a za svoj doprinos obrani RH dobio je tri državna priznanja - red Hrvatskog pletera, red Hrvatskog trolista i red Nikole Šubića Zrinskog te čin bojnika HV-a.

Nakon Domovinskog rata kao veliki prijatelj Savke Dabčević-Kučar politički se angažirao kao član HNS-a, te je kasnije bio saborski zastupnik i predsjednik HNS-ovog Interesnog Odbora za branitelje. Zalagao se za javnu objavu registra branitelja, kojom bi se spriječila korupcija i davanje privilegija onima koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu. Bio je i član saborskih odbora ratne veterane te za poljoprivredu i šumarstvo.

Nakon završetka političke karijere posvetio se poljoprivredi na imanju kod Vranskog jezera.