Grad Zadar je prošlu godinu okitio završetkom jednog EU projekta, a u 2021. godine planiraju se urediti dvije najveće građevine uz pomoć europskih novaca.

Šetnica na Muraju otvorena je krajem rujna, a završena je malim probijanjem roka. Tako neće biti s Providurovom palačom koja je trebala biti završena krajem listiopada.

Prema najavi koju je dobio Ante Ćurković, pročelnik Odjela za EU fondove koji je nositelj svih tih kapitalnih projekata, u dodatak ugovor s Krekić Avangardom priprema se za kraj svibnja. Najveći razlog kašnjenja je zahtjevna ugradnja čelična konstrukcija - zmijolikog tunela koji će povezivati Providurovu s Kneževom palačom.

Drugo, još veće gradilište je ono Centra za mlade. Tamo se već zna kako će biti probijen ugovoreni rok za travanj na mjesec lipanj ili srpanj. Razlog traženja produžetka roka je korona epidemija koja je poremetila radni kapacitet. Zbog zatvaranja granica, bila je usporena i dostava materijala tijekom proljeća, prenosi Ćurković navode s tog gradilišta na kojem je nositelj radova splitski Brodomerkur. Nadzorna služba, odnosno fidic inženjeri su ti koji provjeravaju i cenzuriraju njihova opravdanja.

Građevinari svuda, pa tako i u Hrvatskoj imaju stanku za božićno - novogodišnje blagdane. Na ova dva gradilišta, pod kapom Grada Zadra, radi se smanjenim intenzitetom, jer je radna snaga uvezena.

Ne radi se na samo za Božić, blagdan sv. Stjepana i Novu godinu, ali su na gradilišta radnici iz Indije, Nepala... koji nemaju gdje otići, nego su se samo malo odmorili.