U ovo nestalno vrijeme pandemije, krize i raznih drugih nedaća malo tko ima hrabrosti upustiti se u otvaranje nečeg novog. No, zadarska dizajnerica Ella Dušević upustila se baš u takav projekt i otvorila je akademiju koja se bavi edukacijom strukovnog pomalo zaboravljenog zanimanja šivanja.

Akademija uključuje i krojački salon koji nudi komercijalne usluge izrade odjeće i krojačke popravke. Također, akademija organizira dizajnerske stručno vođene radionice za sve koji imaju želje naučiti nešto više.

"S obzirom na trenutnu situaciju, edukacije su u pripremi, ali ono što je trenutno dostupno su krojački popravci koji se odrađuju sistemom dostave tj. odjeća kojoj je nužan popravak će biti pokupljena i vraćena korisnicima usluge kući nakon popravka" - najavila je Ella.

Kako nam je Ella otkrila, još od zadnje kolekcije iz 2019. godine pokušava upogoniti ovu priču ponukana činjenicom da su ovakva strukovna zanimanja i obrti gotovo pred gašenjem. Iako od početne ideje da se otvori u Zagrebu gdje Ella djelomično i živi, što zbog privatnog života, što zbog situacije u 2020. od velikog prostora i proširenih djelatnosti u Zagrebu na kraju se hrabro otvorio atelje u centru Zadra koji nudi spomenute usluge.

"U jednom trenutku su mi ljudi savjetovali da se ne upuštam u projekt i ne povlačim druge u propast. No, kako sam uvijek išla uzvodno i u inat, a i privatno sam pozitivac odlučila sam se za manji prostor i što bliže kući u Zadru, ali od nakane nisam odustajala. Sa svojim timom upustila sam se ciljano u projekt i zajedno smo napravili što smo mogli u okviru mogućnosti. Kad završi situacija s koronavirusom, krenut ćemo s edukacijama. Dotad radimo što je moguće" - objasnila je.

Dva su razloga zašto je osobno pogurala ovakav projekt.

"Četiri godine u Zadru nije u srednjoj školi bilo zanimanja krojačica i bilo mi izuzetno žao radi tog. Drugo, tzv. Fast Fashion na kojeg je navikla moja generacija X i milenijalci nakon nas, lagano izumire. Nove generacije Z imaju potrebe za kvalitetnom odjećom, koja je personalizirana i duže traje. I to je generacija kojoj želim pružiti znanje dizajniranja i izrade." - kazala nam je Ella zašto se odlučila svoj projekt realizirati u Zadru.

Da se rizik isplatio dokazuju poslovi na kojima se već radi. U realizaciji je nekoliko projekta, a jedan je dizajniranje uniformi za pjevački zbor Gimnazije Vladimira Nazora, čija je voditeljica Iva Mustać Klarić. U pripremi je i online verzija edukacije, za što priprema i video materijal.

"Mislim da je ovo odlično ne samo za mene osobno iz više razloga. Prvo, želimo ljudima na neki svoj način dati nadu da nije sve tako crno. Dokazati da se može i u ovo vrijeme pokrenuti posao. Nismo se bojali otvoriti niti sekunde, jer ovo, tako reći, ni ne postoji. Obratit ćemo se i za pomoć, iako smo zasad sve sami odradili bez podrške institucija" - najavila je Ella.

U međuvremenu radit će i na vlastitoj novoj kolekciji, a otkrila nam je da joj je želja ponovno se vratiti u Zadar, dizajnirati kostime, uniforme itd.

Stoga, ukoliko ste zainteresirani za sve gore navedeno, ova je akademija prilika za vas. Elli se možete javite putem Instagram profila.