Iako ulazimo u još jednu neizvjesnu turističku godinu, TZ Grada Zadra i mali iznajmljivači pripremaju se kao da će raditi "punom parom". Naravno, teško je očekivati način rada na koji se radilo 2019. godine ili prije nje - ako se brojke i ponove, iznajmljivači će morati ulagati znatno više napora kako bi osigurali dolazak gostiju i njihov boravak uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Na poticaj malih iznajmljivača, odnosno Strukovne skupine obiteljskog smještaja koja djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a čiji je predsjednik Klaudio Grdović, ostvarena je bliža suradnja s Turističkom zajednicom Grada Zadra. Ove godine novost su newsletteri, na koje se iznajmljivači mogu prijaviti na stranici Like Zadar! Svi koji na ovom linku ostave svoju adresu dobivat će promptne obavijesti o pripremama za turističku sezonu te mogućim promjenama koje će "u hodu" dolaziti.

- Mali iznajmljivači su dosta šarolika skupina pružatelja smještaja te je nekima, pogotovo starijima, teško doći do kvalitetne i brze informacije. Na ovaj način sve novosti bit će dostupne čim budu zaprimljene i obrađene u TZ Grada Zadra, kaže Grdović.

Druga velika novost za ovu sezonu su četiri promotivne brošure, od kojih je svaka namijenjena drugačijoj ciljanoj skupini i opisuje različite turističke proizvode karakteristične za grad i okolicu.

- O tome se godinama govorilo, jer glavni prihod više nije u prodaji sunca i mora, već u izletima. Kroz naš novi komunikacijski kanal dobivat ćemo informacije o novostima u ponudi, koje će se tako moći prezentirati gostima u obiteljskom smještaju, ističe Grdović.

Što se tiče same sezone, još je puno nepoznanica. S obzirom da je lani u travnju izgledalo da od turizma neće biti ništa, pa se ipak došlo do solidne sezone, optimizam je i sada prisutan - brojke zaraženih padaju, počelo je cijepljenje i na ljeto stvari možda opet budu "u normali".

- Čekamo što će biti s najavljenim potvrdama o koroni. Najavljuje se da možda ni iznajmljivači neće moći primiti gosta ako se nisu cijepili, a vidimo da se na red za cijepljenje još neko vrijeme neće moći doći. Nažalost, neizvjesnost je dovela do velikog broja otkazanih apartmana, koje iznajmljivači ne mogu držati a da nemaju nikakvih prihoda. Na lokalnoj razini radimo sve što možemo, no država bi trebala učiniti dodatni napor da zadržimo turističke kapacitete kakve smo do sada imali.