Polusmrznutog stanovnika Marinbroda kraj Gline, koji je doživio moždani udar, pronašao je jučer oko 11,20 sati Zlatko Jurlina iz Civilne zaštite Grada Zadra prilikom redovne podjele obroka stanovnicima u potresu stradalih krajeva, javlja Večernji list.

Mještanin je noć prije imao moždani udar te je pao na pod kuće u kojoj živi, bio je samo u donjem rublju, a peć se ugasila. Tako je proveo cijelu noć na temperaturi od minus 10 stupnjeva.

- Mi obilazimo taj teren i tako sam mu jučer odnio topli obrok. Danas sam isto došao, potrubio i nije izašao, a jučer je bio izašao po obrok. Nije mi vrag dao mira i otišao sam do vrata koja se nisu mogla otvoriti. Lupao sam po vratima, ništa se nije čulo, gurnuo sam ramenom, ušao unutra i vidio čovjeka kako leži na podu sobe. Pokušao sam ga dignuti, a on je bio težak i hladan kao led. Nisam ga mogao, pokrio sam ga dekama, stavio mu kušin neki i nazvao 112 - rekao je Jurlina, inače djelatnik zadarske Čistoće.

Hitna pomoć je ubrzo došla, a svijesti je došao i muškarac premda je bio jako dezorijentiran.

- Rekli su mi da je imao moždani udar i da bi umro da nisam ušao u kuću, da bi se smrznuo. On živi sam, nema nikoga tu u selu, nitko ga ne bi našao. Saznali smo da ima brata u Petrinji, nazvali smo ga i obavijestili da je brat u bolnici - kazuje Jurlina, dodajući kako je mnogo stanovnika okolnih sela u istoj situaciji kao i taj mještanin Marinbroda. Žive sami u kućama bez ikakve izolacije i fasade i koje su međusobno udaljene jedne od drugih.

Civilna zaštita grada Zadra je inače na Banovini od samog početka operacije spašavanja nakon potresa. Njihovi su pripadnici ovdje u smjenama od po sedam dana, a Zlatko Jurlina smjenu završava danas kada se vraća u Zadar. Nakon stanke vraća se na novu smjenu, kao i njegove kolege koji obilaze mnoga sela raznoseći tople obroke ovdašnjim mještanima i pomažući u sanaciji posljedica potresa.