Neformalni feministički kolektiv iz Zadra pod nazivom Čipke, u pet dane inicijative prikupljanja svjedočanstava o iskustvu verbalnog, fizičkog, seksualnog i psihološkog, te rodno uvjetovanog nasilja (na Sveučilištu) u Zadru prikupile su dvadesetak svjedočanstava. Ove zadarske studentice na inicijativu je potaknula regionalna inicijativa "Nisam tražila".

Osim što su podsjetile na stari slučaj na Odjelu za talijanistiku u Zadru, prikupilo se još raznih anonimnih svjedočanstava usmjerenih ponajviše na zadarsko Sveučilište:

Profesor na samom kraju usmenog ispita, ali prije upisivanja ocjene u indeks: "Uvijek sam mislio da su arheologinje ružne..."

Jako seksistički komentari, komentari u vezi fizičkog izgleda, "šale" na račun mog dečka i sl., neprofesionalno ponašanje na nastavi.

- Nažalost, iz studentskih dana jako dobro pamtim ljigavca koji je zlostavljao tko zna koji broj studentica! Ono što je najgore je da se to oduvijek znalo, ali se zataškavalo.

- Na ispitu mi govori neka si odaberem svjedoka koji će sa mnom ući u kabinet da ga ne bih kasnije mogla optužiti za silovanje dodajući da ne bi bilo prvi puta i da zna on kakve su žene.

- Želim reći da je bilo nekoliko profesora i da su svi/sve uglavnom znali, a pravili su se da ne znaju; studenti/ice su prije petnaestak godina organizirali i peticije protiv dva profesora ...jedan je sklonjen u Centar na Sveučilištu.

- Sjedila sam toga dana ispred njegovog kabineta jer sam čekala da dođe drugu profesoricu, koja ima svoj kabinet nasuprot njegovom. Pored mene je sjela djevojka koju nisam nikada prije vidjela. U jednom trenutku se počela nekontrolirano tresti i plakati, okrenula sam se prema njoj te je pitala da li je sve u redu. Rekla je da se boji, da mora ući u kabinet profesora, ali da ne može. Rekla sam joj da mi kaže o čemu je riječ i da će sve biti u redu, da ću joj pomoći koliko mogu. Samo mi je pružila svoj mobitel i otvorila mail u kojem su bile poruke od dotičnog profesora. Nisam mogla vjerovati što čitam.

- Profesor iz izbornih predmeta dijeli neprimjerene komentare većem broju studentica tijekom nastave i to, prema iskustvima, sustavno radi dugi niz godina.

- Profesor, koji je inače bio poznat po tome da pokušava flert sa studenticama, godinama  je gnjavio sa pozivima na večeru, neumjesnim komplimentima i čak pozivima da dođe kod njega doma. Rekao joj je otvoreno da neće proći ispit kod njega, dok ne pristane. Otac joj je zabranio da ga prijavi jer ga je bilo sram da se to provlači.

Djevojke iz zadarskih "Čipki" imena profesora ne objavljuju javno, ali će ih predati studentskom pravobranitelju koji će ih podijeliti nadležnim tijelima. Svjedočanstvo možete ostaviti na linku dostupnom na Facebook stranici "Čipki".