U Hrvatskom saboru danas je ponovno osnovana nestranačka i neformalna skupina "Zastupnici u borbi protiv raka", za čiju je predsjednicu izabrana Renata Sabljar Dračevac (SDP), nastavak je to inicijative iz prošlog saborskog saziva.

„Zloćudna bolest ne pita za stranačke boje, od karcinoma nisu imuni ni liječnici ni političari", kazala je Sabljar Dračevac te otkrila da i sama boluje od metastatskog karcinoma dojke.

„Od njega je preminula moja majka, redovno sam odlazila na preglede, nalazi su bili uredni", rekla je zastupnica i naglasila kako ju vlastita borba s rakom motivira pomagati cijelom društvu kroz Sabor.

Podsjetila je da su prije dvije godine osnivanje neformalne i nestranačke skupine potaknuli zastupnici Siniša Varga, bivši SDP-ov ministar zdravstva i onkološki bolesnik, te Ivan Ćelić (HDZ), po uzoru na skupinu zastupnika koja pod istim nazivom djeluje u Europskome parlamentu. Sam Ćelić izrazio je zadovoljstvo što i u aktualnom sazivu Sabora postoji interes za skupinu „Zastupnici protiv raka", te predložio Dračevac za predsjednicu.

Podsjetivši da se danas obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, Sabljar Dračevac je naglasila kako Hrvatska ima jednu od lošijih statistika u EU. „Hrvatska ima drugu najveću smrtnost od zloćudne bolesti u EU i samo to je dovoljan razlog ponovnog osnivanja skupine", kazala je.

Cilj osnutka neformalne skupine je podizanje svijesti javnosti u borbi protiv raka, promicanje zdravlja, pružanje podrške oboljelima kao i promicanje bolje kvalitete života za one koji su pobijedili rak.