Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je danas izvijestilo o novom slučaju nasilja u obitelji, koje je rezultiralo pronalaskom arsenala oružja kod 70-godišnjeg osumnjičenika.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 70-godišnjak od neutvrđenog dana u 2016. godini do 8. veljače 2021. u Zadru, u stanu u kojem živi zajedno sa svojom suprugom; protivno odredbi čl. 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji; iako svjestan da takvo ponašanje može izazvati osjećaj straha, ugroze i poniženja kod supruge, pa pristajući na to, pod utjecajem alkohola učestalo verbalno napadao i vrijeđao suprugu te joj prijetio da će ju ubiti. Osnovano se sumnja da je 8. veljače 2021. oštećenici, u cilju da je ustraši, zaprijetio da će je teško tjelesno ozlijediti, a što je sve kod nje izazvalo osjećaj uznemirenosti, poniženosti i straha za vlastitu sigurnost, priopćio je DORH.

Osim za počinjenje kaznenih djela prijetnje i nasilja u obitelji, 70-godišnjaka se sumnjiči i za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

- Osnovano se sumnja da je osumnjičenik 8. i 9. veljače 2021. u Zadru i Ražancu; iako svjestan da je zabranjeno držati vojno vatreno oružje i eksplozivne naprave; držao dvije poluautomatske puške s nastavkom za tromblone, okvire za streljivo za automatsku pušku, nekoliko ručnih bombi, jednu automatsku pušku, desetak detonatorskih kapisli i električnih detonatorskih kapisli, jednu bajonetu za vojnu pušku, jedan tromblonski nastavak za pušku, jednu tromblonsku trenutnu minu te više patrona gospodarskog eksploziva i više komada vojnog streljiva, nabrojali su iz DORH-a. 

Navode i kako su sucu istrage Županijskog suda u Zadru predložili da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

- Sudac istrage nije prihvatio prijedlog državnog odvjetnika za određivanje istražnog zatvora te je podnesena žalba protiv rješenja suca istrage, priopćili su iz DORH-a.