Na današnjoj sjednici Vlade danas je donesena odluka o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Kolan. Proračun za 2021. godinu, koji je krajem prošle godine predložio načelnik Marin Pernjak, nije prihvatila većina vijećnika, a opstruirali su ga i članovi HDZ-a čiju je listu nosio. Pernjak je friški HDZ-ovac i član ŽO te stranke. Na spornoj sjednici nazočila su tek petorica od 9 vijećnika, a tek je jedan podignuo ruku za proračun. Protiv su bila četvorica, a četiri nisu ni došla na sjednicu. Ovakvim raspletom bilo je jasno da Općina neće moći funkcionirati niti do sljedećih izbora, pa će Vlada imenovati povjerenika za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća.

- Općina Kolan dopisom od 4. siječnja 2021. obavijestila je Ministarstvo pravosuđa i uprave da Općinsko vijeće Općine Kolan nije donijelo proračun, kao ni odluku o privremenom financiranju. Općinski načelnik podnio je Općinskom vijeću na razmatranje i donošenje Odluku o privremenom financiranju., koju Općinsko vijeće nije usvojilo. Svih 5 vijećnika koji su sudjelovali u radu te sjednice glasovalo „protiv". Budući da je utvrđeno da Općina Kolan nije donijela proračun ni odluku o privremenom financiranju, utvrđeno je da su se stekli zakonom propisani uvjeti za raspuštanje tijela, navodi se u odluci Vlade.

Vlada nije smijenila načelnika, jer je on svoju obvezu predlaganja proračuna izvršio. No s obzirom da Općina bez Općinskog vijeća može održavati samo hladni pogon, jasno je da će oporbeni puč onemogućiti načelnika u provođenju odluka planiranih za prvu polovicu godine.

U svom protivljenju proračunu najglasniji su bili Mario Baričević, Ivan Čemeljić, Šime Gligora i predsjednik Ante Zubović.

- Razlozi zbog kojih smo se odlučili na taj postupak ne prihvaćanja proračuna nije bio impulsan već se je bio temeljen na svim postupcima Marina Pernjaka i njegove „svite" u odnosu prema Općinskom vijeću i upravljanjem Općinom Kolan kroz gotovo 4 godine, a napose u ovoj zadnjoj.Odgovorno izjavljujemo da se ovim postupkom ne prihvaćanja proračuna nije učinila nikakva šteta Općini i da se nisu zaustavili nikakvi projekti (jer o pokrenutim projektima samo slušamo, ali ih kao Vijeću nismo vidjeli). Zaustavilo se samo neplanirano trošenje novaca, odnosno osiguralo se da zaposlenici Općine i komunalnog društva uredno prime svoje plaće, te da se plate računi koji su dospjeli na naplatu u dosadašnjem razdoblju, naveli su tada u priopćenju za medije.

Pernjak, inače i vlasnik sirane MIH, tvrdio je kako se radi o čistoj političkoj odluci, koja se ogleda u tome da u Vijeću sjede bivši načelnik i još pet kandidata za načelnika.

- Takvim činom odigrana je čista politička odluka bez imalo razmišljanja o zajednici i njenim građanima već isključivo o vlastitim interesima. Zaustavljeni su pripremljeni projekti u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna koji su trebali biti financirani od strane EU, zaustavljena je realizacija glavnog projekta i građevinske dozvole za lukobran Mandre, prostorni planovi, uređenje prostora, a sve zbog eventualnog političkog benefita, objavio je Pernjak na stranici Općine Kolan.

Kada se ne radi o izbornoj godini, raspisuju se novi izbori, no kako su oni zakazani za 19. svibnja, ovakva situacija održat će se do formiranja novog OV temeljem izbornih rezultata.