Općinsko državno odvjetništvo u Zadru jučer je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskih državljanki (1964. i 1967.) zbog počinjenih kaznenih djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja neisplatom plaća, kaznenih djela protiv gospodarstva povredom obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i kaznenog djela pogodovanja vjerovnika.

U optužnici se prvookrivljenoj 57-godišnjakinji, bivšoj ravnateljici Zadarske privatne gimnazije, stavlja na teret da od 13. kolovoza 2013. do 18. svibnja 2017. u Zadru, kao odgovorna osoba prihode od uplata roditelja za članarine učenika u gotovini nije unosila u blagajnu. Unatoč dospjelosti za isplatu plaće do zadnjeg dana u mjesecu za prethodni mjesec, za ukupno četrnaestero zaposlenika nije isplatila plaće sa pripadajućim dodacima niti im je u roku do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće dostavila obračune neisplaćene plaće, u ukupnom iznosu od 216.420 kuna.
Iako svjesna da je ustanova obvezna voditi poslovne knjige u skladu s računovodstvom za poduzetnike, navodi se u optužnici, propustila je naložiti i nadzirati vođenje te čuvanje potpune i vjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije, posebno evidenciju o naplati školarina u gotovini i pratećih uplatnica u korist blagajne, evidenciju obračuna i isplata neto plaća u gotovini i pratećih isplatnica iz blagajne te nije sačuvala dokaze o svrsi trošenja druge neevidentirane zaprimljene gotovine.

Iako je bila svjesna da je žiro račun ustanove bio blokiran od 1. siječnja 2014. do 23. travnja 2015. te od 19. kolovoza 2016. do 4. travnja 2017.; zbog čega je bila dužna zaprimljenu gotovinu položiti na žiro račun u banci, kao i da je porezna uprava zbog neplaćenih davanja prema državi donijela rješenje o ovrsi na iznos od ukupno 1.156.819 kuna, od prihoda uplaćenih za školarine, naplaćenih a neevidentiranih u iznosu od 4.871.923 kuna, okrivljenica je obavljala pojedinačne isplate drugim vjerovnicima, i to zaposlenicima za podmirenje dijela neto plaća ukupno 1.219.240 kuna, dobavljačima i za nabavku razne robe i plaćanje usluga, te je provodila obračunsko plaćanje putem kompenzacija i cesija. Okrivljenicu se tereti da je oštetila Republiku Hrvatsku za iznos od ukupno 1.299.010 kuna.

U optužnici se drugookrivljenoj 54-godišnjakinji stavlja na teret da je u istom razdoblju, u svojstvu voditeljice financija privatne škole počinila kazneno djelo. Tereti ju se da je, iako svjesna da je obrazovna ustanova obvezna voditi poslovne knjige u skladu s računovodstvom za poduzetnike, propustila voditi i čuvati potpunu i vjerodostojnu knjigovodstvenu dokumentaciju, posebno evidenciju o naplati školarina u gotovini i pratećih uplatnica u korist blagajne, evidenciju obračuna i isplata neto plaća u gotovini i pratećih isplatnica iz blagajne, kao i da nije sačuvala dokaze o svrsi trošenja druge neevidentirane zaprimljene gotovine.