U posljednja dva tjedna Javna ustanova Park prirode Vransko jezero zaprimila je dvije dojave o ozlijeđenim grabljivicama iz šire okolice Parka. Prva je o kopcu (Accipiter nisus) ozlijeđenog krila koji je pronađen u Prkosu, a druga o škanjcu (Buteo buteo) pronađenom u blizini Kule Atlagić s težom ozljedom kralježnice nastalom prilikom udarca automobila. Ozljede su utvrđene u Sokolarskom centru u Dubravi kod Šibenika u koji su ptice prevezene isti dan. Prijevoz ptica organizirala je i provela Služba čuvara prirode Parka prirode Vransko jezero.

U pogledu prihvata i rehabilitacije ptica grabljivica Sokolarski centar je vodeći u Hrvatskoj, a veterinarska služba koja djeluje u okviru Udruge je jedina registrirana za grabljivice na našem području te je stoga nezamjenjiva u utvrđivanju zdravstvenog stanja i liječenja ovih strogo zaštićenih vrsta. O važnoj ulozi koju Sokolarski centar pruža u edukaciji i senzibilizaciji javnosti svjedoči činjenica da je već godinama nezaobilazno mjesto za veliki broj školskih i stranih grupa. Neizostavni dio edukativnog programa u trajanju od 45 minuta su upravo grabljivice čije prisustvo posjetitelje redovito ostavlja bez riječi.

Udrugu Sokolarski centar vodi stručan tim kojeg, osim sokolara, uključuju veterinar, forenzička kemičarka te drugi suradnici na projektima izrade DNA baze ptica, zbirke pera, toksikologije i forenzike ptica, zbog čega je Udruga prepoznata i priznata na međunarodnoj razini.