Objavljujemo apel Maje i Ivana Kaštele, roditelja teško oboljele djevojčice Marijete Kaštele, koja je u dobi od 1 godine i 8 mjeseci oboljela je od teške bolesti - akutne limfoblastične leukemije.

- Liječenje je dugoročno i nju i njene roditelje preselilo u Zagreb na Odjel dječje hematologije i onkologije KBC-a Rebro. Prošla je sedam mjeseci hospitalizacije, strahovito bolnog i nadasve rizičnog liječenja. Nakon kemoterapije dva puta je gubila kosu. U nijednom trenutku se nije predavala.

Borba je bila fizički i emotivno strahovita, osobito kad roditelji nisu mogli biti pored njenog kreveta radi novonastalih uvjeta zbog korone.

U lipnju prošle godine prebačena je na kućno liječenje oralnom kemoterapijom. Imunološki kompromitiranu i sklonu najbezazlenijim infekcijama, koje za nju mogu biti pogubne, roditelji su je čuvali kao "oči u glavi".

Međutim kad pomisliš da je najgore iza tebe, život se opet " našali". U ponedjeljak, 8. veljače Marijeta je nezaustavljivo prokrvarila na nos. Uskoro smo se našli u zadarskoj bolnici koja nas je hitno uputila na KBC Rebro, naš primarni odjel. Djevojčica je rapidno padala u hematološkoj i kliničkoj slici.

Sposobni tim liječnika ubrzo je dijagnosticirao hemolitičko uremični sindrom! Riječ je o akutnoj galopirajućoj bolesti koja sustavno napada vlastite trombocite tj. trombocitopenijom.

Obilježena je mikroangiopatskom hemolitičnom anemijom. To je nagli poremećaj u kojem se broj krvnih pločica iznenada smanji, crvene krvne stanice se uništavaju, a bubrezi u potpunosti gube svoju funkciju. Vrlo lako mogu u nekoliko dana pacijenta dovesti do gubitka vitalnih funkcija, odnosno "kraja"...

Liječi se postupkom plazmofereze, izmjenom plazme i izuzetno skupom i najnovijom generacijom lijekova. Marijeta je u rukama najboljih hrvatskih stručnjaka koji su je digli iz životno ugroženog stanja i dalje se svim silama bore da je dovedu do zdravlja.

Liječenje je nažalost dugotrajno, a time i naš boravak u Zagrebu. U zahvalnosti svima koji su nam pomogli na bilo koji način, materijalno, savjetom, podrškom ili molitvom.

Maja i Ivan Kaštela

Transakcijski račun za uplatu otvoren je u OTP banci:

IME I PREZIME PRIMATELJA: Marijeta Kaštela, Zadar
IBAN: HR2624070003106635851
BIC(Swift code): OTPVHR2X (za uplate iz inozemstva)
OPIS PLAĆANJA: Pomoć za Marijetu
POZIV NA BROJ: HR00 05032018