U petak na lokaciji Crvene kuće bit će upriličeno svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju višestambene građevine iz Programa POS-a u Gradu Zadru, javljaju iz gradske uprave.

Prema njihovoj najavi, kamen temeljac položit će ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, zadarski gradonačelnik Branko Dukić i direktor APN-a Dragan Hristov.

Radove će izvoditi zadarski Lavčević koji je posao izgradnje 100 POS-ovih stanova u Zadru dobio preko javnog natječaja APN-a za gotovo 40 milijuna kuna. Građevina će se sastojati od dvije dilatacije s posebnim ulazima, a imat će 146 parkirališnih mjesta, od čega 54 u natkrivenom parkingu u prizemlju. Tako će svaki stan dobiti pripadajuće mjesto, a dodatnih 46 koristit će se kao zajednički parking. Prema projektu, sve slobodne površine bit će ozelenjene i krajobrazno uređene.

Lista prvenstva napravljena je još 2016. godine, kada se javilo 200 zainteresiranih mladih obitelji. U proljeće 2019. godine tadašnji ministar graditeljstva Predrag Štromar najavio je i obećao kako će na "lokaciji Crvene kuće do 2021. izgraditi stotinu POS-ovih stanova čiji će kvadrat biti maksimalno 1250 eura po kvadratu".

Rok za izgradnju je 600 kalendarskih dana, pa će zgrada ipak biti useljiva tek krajem 2022. godine.