"Natjecateljski dio će se svakako održati, a sve ostalo zavisi o epidemiološkoj situaciji", kaže Benito Pucar najavljujući 23. Međunarodnu manifestaciju Dane masline 2021 koja će se ove godine održati 30. travnja i 1. svibnja u Zadru.

Pucar, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije maslinarske smotre otkriva da je, nakon razgovora i dogovora s maslinarima i predstavnicima njihovih udruga, dogovoreno da se na ovogodišnjoj manifestaciji natjecanje odvija u dvije kategorije kao i do sada i to: kategorija otvorenih ulja i kategorija pakovine.

Osim natjecateljskog Dani masline, ističe Pucar, imaju i edukativni te humanitarni karakter.

Maslinarski marendin za linearni akcelerator

Pogramom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.
Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijao bi se u sklopu popularnog Maslinarskog marendina gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovljene priloge za Opću bolnicu Zadar kao što su, primjerice, i dosad davali za nabavku uređaja za zračenje - linerarnog akceleratora neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika. Ulje preostalo nakon ocijenjivanja i vođenih degustacija donirat će se potrebitim štićenicima Doma sv. Frane u Zadru.

- Nadamo se da će se situacija s korona virusom popraviti kako bismo se mogli zajedno družiti i jedni od drugih učiti, kaže Pucar. Bilo bi lijepo, dodaje, da se kao u godinama prije korone, okupe maslinari iz svih sedam jadranskih županija, od Savuudrije do Prevlake, ali i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore, koji najavljuju svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2021 u Zadru.