Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru sudjeluje u međunarodnoj kampanji poznatoj kao Brain Awareness Week i organizira 19. Tjedan mozga u periodu od 15. do 21. ožujka. Cilj ove kampanje je širenje svijesti o važnosti istraživanja ljudskog mozga te njegove uloge u oblikovanju ponašanja, kao i važnosti brige o zdravlju mozga.

Tradicionalno, planira s veći broj aktivnosti za različite dobne skupine, uključujući djecu predškolske dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente te širu populaciju. Krovna tema ovogodišnjeg Tjedna mozga je Zeleni mozak, kao reakcija na klimatske promjene s kojima se danas suočavamo. Aktivnosti uključuju radionice, demonstracije te javna predavanja.

Ono što ovogodišnji Tjedan mozga čini specifičnim jest njegova organizacija u vrijeme pandemije. Zbog toga, većina aktivnosti provest će se online putem Zoom platforme, a poseban prostor želi se dati i temi COVID-19 i mozak. U sklopu toga, održat će se javni edukativni panel na kojem će nastavnici i studenti Odjela za psihologiju široj javnosti prezentirati rezultate istraživanja koja uključuju teorije zavjera o pandemiji, mentalno zdravlje, dobrobit pomoraca i sanjanje za vrijeme lockdowna.

Poveznice na sva javna izlaganja će biti dostupna na Facebook i Instagram stranicama Tjedna mozga u Zadru.


PON 18,00h
Vedran Lešić Zeleni mozak: kako donijeti prave odluke za naš planet?

UTO 17,00h
Pavle Valerjev Mozak i glazba

SRI 19,00h
Ana Šimunić Naš mozak u prirodi

ČET 16,00h
Krešimir Jakšić Mentalno zdravlje u narušenom okolišu

PET 12,00h
COVID-19 i mozak: istraživanja nastavnika i studenata Odjela za psihologiju