Jučer poslijepodne oko 14.30 sati u Srbu na otvorenom prostoru, 50-godišnjak je palio travu i korov na svom zemljištu, uslijed čega je vatra izmakla kontroli te se proširila i zahvatila suhu travu i raslinje.

Također, oko 14 sati u mjestu Begluci na otvorenom prostoru, 81-godišnjak je palio travu i korov na svom zemljištu, uslijed čega je vatra izmakla kontroli te se proširila i zahvatila suhu travu i raslinje.

Požar su ugasili vatrogasci, te tom prilikom nije nastupila materijalna šteta, a obojica su sankcionirana novčanom kaznom sukladno Županijskoj odluci i mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru.

U vremenu od 5. do 8. ožujka na području Poličnika, Benkovca i Gračaca zabilježen je veći broj požara na otvorenom prostoru, ukupno je zabilježeno 12 požara.

Nastanku požarima na otvorenom prostoru naročito pogoduju vremenske prilike, isušeno tlo i suha biljna vegetacija. Mnogi građani dolaskom proljeća, ljepšeg i sunčanijeg vremena započinju s uređenjem vrtova, okućnica i drugih sličnih površina, prilikom spaljivanja korova ili drugih zapaljivih materijala povećava se opasnost od izbijanja požara.
 
U cilju sprječavanja opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, mogućeg stradavanja ljudi i imovine te nastanka materijalne štete, policija upozorava građane:

- prije spaljivanja o svojoj namjeri obavijestite vatrogasce - pridržavajte se važećih propisa o loženju vatre na otvorenom
- izbjegavajte loženje vatre u blizini šumskih površina, površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i slično
- nemojte spaljivati ukoliko je vrijeme vjetrovito ili izrazito suho
- prije spaljivanja potrebno na primjeren način izolirati (ograditi) površinu te je očistiti od drugih zapaljivih materijala
- tijekom spaljivanja te sve do završetka gorenja potrebno je biti uz vatru - na vrijeme - osigurajte priručnu opremu za gašenje požara (vodu, lopate i sl.)
- po završetku, mjesto spaljivanja obavezno dobro pregledajte te temeljito ugasite ostatke vatre i žara
- u slučaju izbijanja požara odmah pozovite vatrogasce na broj 193!