Umjesto jučerašnjeg otvaranja ponuda za četverogodišnji posao preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, procijenjen na 4.160.000 kuna bez PDV-a, rok je pomaknut na 29. ožujka.

Netko od potencijalnih kandidata za taj posao, kupio je vrijeme s pitanjem o bankovnom jamstvu kod zajednice ponuditelja i automatski je rok pomaknut.

Očito je kako su nadležni iz Grada Zadra zakasnili s tom javnom nabavom, s obzirom na to da su u međuvremenu morali objaviti drugi natječaj na 199 tisuća kuna bez PDV-a za posao proljetne dezinsekecije.

U Zadru taj posao od samog početka radi riječka Dezinsekcija, a posljednja odluka o tome donesena je na posljednjoj sjednici prošlog saziva Gradskog vijeća 2017. godine, sazvanoj da se nakon svih političkih peripetija izabere Dezinsekcija. Na samom natječaju koji je drugačije bio organiziran, odbačena je druga prijava zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Pecto iz Škabrnje, ID Eko iz Zagreba te Veterinarska stanica Vetam. Oni su za tu uslugu dali ponudu od 869.960 kuna, ali po ocjeni Zavoda za javno zdravstvo nije udovoljila propozicijama natječaja. Zavod koji radi nadzor i za Grad Zadar (koji ga financira) vodi taj posao, dva puta je dao mišljenje u korist "Dezinsekcija" s ponudom od 1.2 milijuna kuna. Sve su to iznosi bez PDV-a.

Problema je bilo i s odabirom izvođača na poslu DDD u srpnju 2013. godine, kada je SDP tražio da se ta točka skine s dnevnog reda, što je od strane HDZ-a proglašeno političkim pritiskom. Kod natječaja prije četiri godine pobune oko izbora izvođača te usluge bilo je i iz samog HDZ-a, a otpor su pružali vijećnici Akcije mladih.

U svakom slučaju, toliko zujanja oko tog posla "hadnog zamagljivanja", a sve više komaraca koji bodu građane.

Najnoviji ishod natječaja bit će tema novog saziva Gradskog vijeća na ljetnoj sjednici kada građani neće moći živjeti od onih koji im "krv sišu".