Povećani broj osoba oboljelih od koronavirusa na zadarskom području ponovno je produžio vrijeme čekanje na testiranje. Redakciji portala 057info javila se majka djeteta s temperaturom, za koje s obzirom na kontakte sumnja da bi moglo biti zaraženo koronavirusom. Na testiranje se prijavila u srijedu poslijepodne, a termin za testiranje dobila je u - ponedjeljak.

S obzirom na to da se, prema posljednjim priopćenjima, u jednom danu testira oko 300 uzoraka, a u prosincu se provodilo i preko 400 testiranja dnevno, čini se da nisu iskorišteni svi kapaciteti Zavoda za javno zdravstvo i Opće bolnice.

- Uvidom u rezervacije na stranici Zavoda za javno zdravstvo Zadar za prijavu testiranja trenutno je popunjena subota i ponedjeljak (nedjeljom ne uzimamo briseve), prema tome treći radni dan ima slobodnih termina. U mikrobiološkom laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Zadar dnevno testiramo prosječno 240 uzoraka.Od toga se u Zavodu za javno zdravstvo Zadar dnevno uzima oko 160 uzoraka, a 80 uzoraka donosi se iz Covid ambulante Doma zdravlja Zadarske županije s Ravnica bb, odgovorili su nam iz Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.

U studenom/prosincu 2020. godine broj uzoraka koji se uzimao na Ravnicama iznosio je 160-180 uzoraka, što je za dvostruko više nego sada, kažu u Zavodu, ne objašnjavajući zašto ih je sada dvostruko manje.

- Posebno napominjemo da se svi dnevno uzeti uzorci/dostavljeni do 14:00 sati u Zavod za javno zdravstvo Zadar isti dan obrađuju te se gotovi nalazi do navečer istog dana izdaju. Svi hitni uzorci obrađuju se odmah neovisno o zauzetim terminima za testiranje. Što se Opće bolnice tiče, oni testiraju samo svoje pacijente i djelatnike, stoji u odgovoru.