Na području Općine Jasenice do sada nije postojao dječji vrtić koji je bilo moguće koristiti. Krajem 2018. godine s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su Ugovor o sufinanciranju provedbe projekta izgradnje dječjeg vrtića Ljubičica, a investiciju vrijednu 11 milijuna kuna financirali su EU i RH. Općina se dodatno kreditno zadužila kod HBOR-a kako bi se projekt završio u roku te je u prosincu Ljubičica dobila uporabnu dozvolu. Objekt površine 870 m2 sa svim pripadajućim prostorijama i opremom, te dječjim igralištem u potpunosti je spreman za mogućnost smještaja 52 djece, izvijestili su iz Općine, ne navodeći rok u kojem će djeca početi koristiti njegove usluge.

- Briga o djeci je glavni prioritet moje Općine pa je ova investicija bila prijeko potrebna. Već smo duže vrijeme razmišljali o ovom projektu, no kada se ukazala mogućnost iskorištavanja EU fondova, ovo je postala obveza. I ispunili smo je, kaže načelnik Općine Jasenice Martin Baričević.

Općina je do sada izdvajala značajna sredstva za sufinanciranje smještaja djece u druge dječje vrtiće u Obrovcu, Starigradu i Zadru, pa će tako početkom rada vlastitog vrtića ova sredstva biti preusmjerena u njegov rad.

- U predstojećem razdoblju osnovat će se i sama ustanova dječjeg vrtića, krenut će se upisom djece te će se raspisivati javni natječaji s ciljem zapošljavanja djelatnika. U planu je zapošljavanje 9 osoba čime će se izravno smanjiti broj nezaposlenih u našem kraju, ali i povećati potražnja za radnom snagom, dodaje Baričević.

Vrtić je smješten između Općinske uprave i Osnovne škole Petra Zoranića, a će imati jednu jasličku i dvije vrtićke jedinice.