Gradonačelnik Branko Dukić najavio je na upit vijećnika Mladena Malte izvjesno poskupljenje odvoza komunalnog otpada.

Prvi put je to napravljeno u njegovom mandatu na netransparentan način, a sad će to biti zbog korone. Što bi liječnik nego virus optužio za nesposobnost gradske vlasti da išta napravi po pitanju smeća, a teret svali na građane.

I dok oni plaćaju poveće račune, a da se u odvozu otpada ništa nije promijenilo, nego se povećao broj plastičnih kanti po dvorištima i ulicama, u Čistoći se ponašaju raskošno. Ne samo po broju direktora, već i službenih vozila kojima se vozikaju 24 sata na dan i uz to imaju dobit. Pet milijuna kuna u 2019. godini sigurno nije dokaz sposobnosti upravljanja Čistoćom jer nakon toga je smijenjen direktor.

Čistoću vode gradske vlasti koje istodobno nisu ništa napravili na tom politički osjetljivom području. Naravno da su znali da je deponij Diklo završio svoj staž, a nisu prstom mrdnuli na sanaciji tog odlagališta otpada. U Splitu je to revolucionarno napravljeno i dobio se novi prostor na odlagalištu Karepovac na kojem je smeće pretvoreno u uređeno brdo.

Jedini pokušaj da se otvori još jedna kazeta u Diklu propao je, nesumnjivo pod pritiskom utjecajnih Dikljana koji gradskoj vlasti "pušu" za vratom već godinama.

Više puta smo podsjećali kako je u Gradskoj vijećnici 2016. godine predstavljena studija u kojoj su stručnjaci jasno rekli da deponij ima kapacitet do 2020. Ali nisu mogli predvidjeti da će se zaplesti priča oko Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima čiju će skupu, dugu i zakašnjelu gradnju također plaćati građani. Povećanje računa za čistoću iz tog razloga građanima su nagovješteni. Sada se najavljuje odvoz zadarskog smeća u Obrovac.

Zvuči smiješno da jedan komunalno uređen grad vozi smeće na obrovački deponij. Međutim, HDZ-ovci su odlučili da će Obrovac, simbol promašenih investicija, pokušati s uvozom otpada.

To je ispalo jedino rješenje za Grad Zadar u kojem nisu uspjeli provesti otplinjavanje deponija Diklo što je 2019. godine trebala biti uvertira za sanaciju.

Još jednom su potrošeni novci za studiju isplativosti sortirnice koja je pokazala da bi ona "razdvojila" miljunske gubitke, makar se sufinancira iz EU fondova. Nadležni komunalci mogli su se informirati kod Grada Rijeke i vidjeti kako su oni to poduzetno riješili.

A na našu adresu i jutros je stigla dojava građana kako su iz Čistoće sve plave, narančaste, zelene i žute kontejnere iskrenuli u isti kamion.