Prije nekoliko dana navršila se puna godina od prvog slučaja koronavirusa u Zadarskoj županiji. Od tog dana puno toga se promijenilo u životima svih nas, ali je konstanta da i dalje moramo biti odgovorni. Jedno od najprepoznatljivijih lica Stožera civilne zaštite, uz ljude iz zdravstvenog sustava, jest načelnik Šime Vicković, ujedno i zamjenik župana koji je danas bio gost na Radiju 057.

- Nitko od nas još nije imao ovakvu situaciju, i općenito sve što se tiče epidemije za nas je bila nepoznanica. Mi smo od samog početka radili odgovorno slušajući savjete struke. Mislim da smo odradili veliki i dobar posao. Poduzeli smo sve što smo mogli, posebno kada je riječ o mjerama u zdravstvenim ustanovama i domovima umirovljenika i dugo je situacija bila povoljna, upravo iz razloga što smo na vrijeme reagirali. Stanovnici naše županije uglavnom se pridržavaju donesenih mjera i na tome im hvala.

U određenim situacijama epidemiološka slika i stanje nas je potaklo da predložimo nacionalnom Stožeru donošenje strožih mjera za područje Zadarske županije pa smo to opet napravili i ovog tjedna. Uvedena je mjera zabrane posjete domovina za starije na području naše županije te dana preporuka za online nastavu za više razrede osnovnih škola i prva tri razreda srednje škole.

Kakva je trenutačno epidemiološka slika Zadarske županije?

- Sve je ozbiljnija, danas smo, kao što ste mogli vidjeti, prešli brojku od 100 novooboljelih. Molimo sve naše sugrađane da shvate ozbiljnost situacije, pridržavaju se donesenih mjera te se suzdrže većih obiteljskih okupljanja ili privatnih zabava koje bi mogle postati mikrožarišta. Još uvijek imamo stabilnu epidemiološku sliku iako se svakoga dana broj zaraženih povećava.

Prema riječima epidemiologa, virus se brže širi nego u prosincu prošle godine kada smo imali najveći broj zaraženih i sada je najviše zaraženih između 30 i 50 godina života. Prema podacima iz bolnice upravo su osobe te dobi u posljednjih nekoliko tjedana hospitalizirane. Niti jedna mjera neće biti učinkovita ukoliko ih se sami ne pridržavamo, a o nama samima ovisi do kada će ova epidemija trajati.

Kakva je situacija s cijepljenjem?

- Cijepljenje je na našem području počelo 27. prosinca 2020. godine i do sada je utrošeno oko 17.000 doza cjepiva. Naš zdravstveni sustav dobro je ustrojen i može na dnevnoj bazi cijepiti do 1.000 ljudi. Zato se nadam da će uskoro doći veći broj cjepiva kako bismo u što većoj mjeri procijepili naše stanovništvo.
Spremni smo i za, nadajmo se, dobru turističku sezonu, barem kroz ljetne mjesece. Pripremit će se i punktovi za brzo testiranje naših turista na odlasku iz RH, ali će dosta toga ovisiti o epidemiološkoj situaciji u cijeloj Europi.

Opća bolnica Zadar bila je predvodnik borbe protiv koronavirusa. U proteklih je godinu dana morala reorganizirati svoje poslovanje, ali ono što je najvažnije, pacijenti to nisu previše osjetili?

- Oni su odradili veliki dio posla i na tome čestitam ravnatelju Željku Čulini, njegovim suradnicima, svim djelatnicima Opće bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova na području Zadarske županije. U Općoj bolnici Zadar tijekom proteklog razdoblja poduzete su sve potrebne mjere kako bi se spriječio širenje virusa u bolnici, a sukladno uputama Ministarstva zdravstva prilagodili su organizaciju rada kako bi zbrinuli oboljele od koronavirusne bolesti.

Kad smo kod Opće bolnice Zadar, velike su pohvale za njezin rad. Iako nema status KBC-a, pruža gotovo sve usluge ravnopravno najboljim hrvatskim bolnicama.

- Važno je ulaganje u ljude, ravnatelj Čulina i njegovi suradnici trude se da se stručno razvija liječničko i medicinsko osoblje. Uz sve to, posluju vrlo racionalno, u ovim uvjetima financije su stabilne koliko mogu biti. Naravno, i dalje je ključno podizanje limita jer sadašnji limit koji pokriva HZZO nije dovoljan niti za plaće djelatnika.

Bolnica se oprema vrijednim uređajima, bilo kroz donacije građana, bilo kroz donacije ministarstva. Od noviteta možemo najaviti Angiosalu za koje je ministarstvo osiguralo 5,5 milijuna kuna, a jednak iznos osiguran je za kupnju novog CT uređaja. Stiže i novi mamograf tako da se naša opća bolnica konstantno oprema. Naravno, svi smo posebno ponosni na najavu kupnje linearnog akceleratora. Premijer Plenković je to obećao prilikom nedavnog boravka u Zadru i vjerujem da će taj aparat biti točka na I radu zadarske bolnice.

Uz onu poznatu krilaticu da će Zadar biti snažan regionalni zdravsteni centar neizbježno ide i Zgrada Poliklinike. Dugo smo čekali na nju, ali sada stvarno možemo biti ponosni na nju. Useljeni su brojni odjeli, prvenstveno Zavoda za javno zdravstvo i Opće bolnice Zadar. Posljednje smo vidjeli otvorenje novog, modernog laboratorija gdje se uzimaju i obrađuju uzorci krvi, vrijednog 11 milijuna kuna, a smješten je u prizemlju Poliklinike.

- U zgradu Poliklinike, samo u zdravstvenu opremu do sada je uloženo preko 50 milijuna kuna. Značajno je podignut standard usluga te su osigurani bolji uvjeti kako pacijentima tako i djelatnicima. Uskoro će useliti i hitna pomoć te dio ambulanti Doma zdravlja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović proteklog je tjedna Zadarskoj županiji najavio pomoć u financiranju rekonstrukcije zgrade bivše vojarne Babindub za potrebe izradnje Hospicija - Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije. Naša bi županija time dobila dugoočekivani hospicij za sve koji ulaze u sustav palijativne skrbi...

- To je jedan od bitnih projekata koje ćemo realizirati u narednom razdoblju, jer je briga za naše starije stanovništvo jedan od naših prioriteta, pogotovo kada se radi o osobama koje boluju od neizlječivih bolesti. Projektom rekonstrukcije zgrade bivše vojarne Babindub osigurano je deset kreveta u pet dvokrevetnih soba, uz sve potrebne uvjete za rad stručnog osoblja. Ukupna vrijednost investicije je gotovo 7 milijuna kuna, a ministar je najavio da će resorno ministarstvo u poptunosti financirati projekt.

Dom na Sfingi je u posljednje dvije godine proširio svoje kapacitete za 50-ak mjesta, uređenjem prostorija nekadašnje Fizijatrije te zgrade Depadanse što će donekle pomoći u smanjenju listi čekanja. Uz dvije depadanse na otocima, u Preku i Salima, postoji li plan za izgradnju novih Domova?

- Naravno, pripremljeni su projekti još dva doma, jedan u zaleđu i jedan u priobalnom dijelu županije. U razgovorima smo s ministrom Aladrovićem i državnom tajnicom Pletikosom oko načina financiranja. Uz to, postoji projekt proširenja depadanse u Preku, tako da bismo time osigurali dodatna mjesta za naše stanovnike treće životne dobi.

Vidljivo je da se u Zadarskoj županiji gradi na sve strane, unatoč ovoj korona krizi. Grade se sustavi navodnjavanja, ribarske luke, poduzetnički inkubatori. Nedavno je za boravka predsjeednika Vlade potpisano još nekoliko ugovora, od druge faze ribarske luke u Kalima do novog Centra za školjkarstvo...

- Trenutno se u Zadarskoj županiji provode projekti vrijedni više od tri milijarde kuna. Počevši od dvije aglomeracije, odnosno izgradnje kanalizacijskog i vodovodnog sustava vrijednih milijardu kuna. Grade se sveučilišni kampus, Providurova palača, dovršena su dva sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina, tri poduzetnička inkubatora, od kojih je Centar za kreativne industrije na Relji pred otvaranjem, dovršava se trajektna luka Tkon i ribarske luke u Kalima i Gaženici.... To pokazuje da imamo dobru pripremljene projekte, da znamo povući europska sredstva, ali i da imamo dobre odnose s hrvatskom Vladom koja uvijek sufinancira dio projekata.