Dimitar Kuzmanov iz Bugarske i Nikola Milojević iz Srbije igrat će u finalu prvog izdanja ATP Challengera Zadar Open, koji se u organizaciji teniskog kluba Borik i Hrvatskog teniskog saveza održava na igralištima Falkensteiner Resorta Punta Skala u Petrčanima. 

Milojević je sa 6:4, 4:6, 6:2 svladao Slovaka Lukaša Kleina, a Kuzmanov je potom do finala došao predajom Nermana Fatića, koji je zbog ozljede prepone bio prisiljen odustati pri zaostatku 2:6, 0:2.

- Nerman je igrao dva teška meča prije ovog i bio je jako umoran. Ja sam nametnuo jaki tempo, intenzitet je bio jak i mislim da mu nisam dao priliku da igra i fizički izdrži. Nije baš ugodno kad dođeš do pobjede na ovaj način, pogotovo kad ti je prijatelj. Poznajem Nikolu dobro, očekujem težak meč. Ovo je moj prvi finale i vidjet ćemo kako će biti, rekao je Kuzmanov (274. na ATP listi) o nedjeljnom finalu.

Milojević je do pobjede mogao doći i lakše, jer je imao set, 4:3 i servis, no potom je izgubio tri gema zaredom. Ipak, to ga nije omelo, jer je već u prvom gemu treće dionice napravio novi break i krenuo prema pobjedi.

- Bili su teži uvjeti nego prethodnih dana. Dosta vjetra, hladnije... Zbog toga je bio malo lošiji meč, s više grešaka, uspona i padova. Do tih 4:3 sam bio stabilniji, možda sam s obzirom na iskustvo trebao to zaključiti u dva seta, ali nisam dao nervozi da me svlada, resetirao sam se na vrijeme, rekao je Milojević, 148. tenisač svijeta, koji je u veljači bio polufinalist ATP Challengera na Gran Canariji.

Osvajačima Zadar Opena pripast će doista unikatne nagrade. Riječ je o trofejima izrađenima od kamena, s teniskom loptom na vrhu, nazvanima "Zadarski Mars" i Zadarski Jupiter".

Porijeklo kamena je iz Popovića kod Benkovca, a izradio ih je Marinko Katuša. "Zadarski Mars" je crvenkastonarančaste boje s nijansama sive te je namijenjen pobjednicima turnira u pojedinačnoj i kategoriji parova. "Zadarski Jupiter" je bijelo sive boje, koje se "prelijevaju" jedna preko druge i čini trofeje izuzetno vrijednim simbolom turnira.

Ovakvi trofeji nisu izabrani slučajno, jer za ljepotu i kvalitetu našeg prirodnog kamena vapnenca odavno se zna izvan granica naše zemlje: benkovački , brački, trogirski... su među najpoznatijima.